Jak zmrazit mrkev – Jednoduchý návod a užitečné životní hacky

Mražená mrkev si zachovává důležité vitamíny a mikroelementy. Přidává se do polévek, hranolků, řízků, pečiva, polévek a pyré pro dětskou výživu. V tomto článku vám řekneme, zda je možné zmrazit mrkev, jak to udělat správně a jak dlouho skladovat takový přípravek v mrazničce.

Jaké jsou výhody mražené mrkve?

Mrkev užitečný v jakékoli formě syrové, vařené, mražené. Pojďme si jmenovat hlavní důvody, proč tuto zeleninu zařadit do svého jídelníčku.

Srdce a krevní cévy

Mrkev má hodně draslíku reguluje rovnováhu vody a soli, normalizuje srdeční frekvenci a kumarin, na který je zelenina bohatá, snižuje riziko hypertenze a zabraňuje tvorbě krevních sraženin.

Kůže

Vitamin A chrání pokožku před ultrafialovým zářením, zpomaluje stárnutí, hydratuje a vyživuje.

Imunita

vitamín C stimuluje produkuje bílé krvinky a pomáhá tělu bojovat s infekcemi. Kyselina askorbová zvyšuje biologickou dostupnost železa, takže mrkev je také užitečná pro prevenci anémie.

Kosti

Mrkev obsahuje vitamín K, který aktivuje Tělo obsahuje protein osteokalcin, který je nezbytný pro zdravou kostní tkáň.

Trávení

Mrkvová vláknina chránit tlustého střeva před zhoubnými nádory a obecně mají příznivý vliv na činnost trávicího traktu.

Vidění

Betakaroten a lutein, které mrkev obsahuje, brání vzniku šedého zákalu.

Je možné zmrazit mrkev?

Zmrazená mrkev si dobře zachovává svou texturu, chuť a většinu vitamínů a minerálů.

Tento způsob šetří čas v kuchyni. Obrobek již není třeba čistit ani řezat, ale lze jej okamžitě použít k přípravě různých pokrmů.

A hlavně, mražená mrkev se skladuje celou zimu, až do další sezóny čerstvá zelenina ze zahrádky.

Jak zmrazit mrkev

Zmrazit lze vařenou i syrovou mrkev. Jedinou podmínkou je, že syrová mrkev musí být před zmrazením blanšírována, aby si zachovala svou chuť a strukturu. Nakrájenou mrkev nechte pár minut ve vroucí vodě a nastrouhanou mrkev půl minuty. Poté ji na pár minut ponořte do ledové vody a dejte do mrazáku.

Zmrazení celé mrkve není příliš pohodlné, je lepší ji nakrájet

  • ve velkých kusech. Přidávají se do zeleninových gulášů, gulášů nebo ryb. Před uskladněním je třeba mrkev uvařit, ochladit a přenést do nádoby;

  • střední kostky. Do polévek se hodí středně nakrájená mrkev. Po uvaření lze vařenou mrkev ihned vložit do mrazáku;

  • ve formě pyré. Dobrá volba pro krémové polévky, dezerty nebo dětskou výživu. Vařenou mrkev rozemelte mixérem a vložte do nádob nebo sáčků;

  • ve strouhané formě. Vhodné na koláče, muffiny, kastrol, mrkvové řízky. Zeleninu nastrouháme, zalijeme vroucí vodou, ochladíme a uložíme.

Jak zmrazit vařenou mrkev

Proces je velmi jednoduchý a zabere asi hodinu. Postupujte podle našich pokynů.

  • Mrkev omyjeme a oloupeme, nakrájíme na kousky požadované velikosti.

  • Vložte mrkev do vroucí vody a vařte do měkka, asi 5-7 minut.

  • Uvařenou mrkev zchladíme v ledové vodě.

  • Mrkev sceďte a osušte, počkejte, až vychladne.

  • Uvařené kousky položte na tác v jedné vrstvě a dejte na několik hodin do mrazáku.

  • Zmrazenou mrkev vložte do vzduchotěsných mrazicích sáčků nebo nádob.

  • Napište datum zmrazení uvařené mrkve a uložte ji do mrazáku až 12 měsíců.

?

Správně spravujte svou letní sklizeň mrkve pomocí našeho radu. Vařte mrkev v korejštiněmrkev koláčky kefír, mrkev polévka se zázvorem nebo zdravý dezert pro děti – zeleninový kandované ovoce.

Zjistěte, jak zmrazit jinou zeleninu

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: