Jak zmrazit citrony – Metody a tipy

Citron lze zmrazit nejen na kousky a celý, ale také ve formě šťávy, kůry a dužiny. Produkt se přidává do čaje, kompotů a používá se k výrobě limonád a dezertů. Řekneme vám, jak správně zmrazit citrony doma.

Jak připravit citron před zmrazením

Nejlepší způsob, jak citron uchovat po dlouhou dobu, je zmrazit ho. Takové přípravky lze skladovat až šest měsíců a teplota v mrazáku by měla být minimálně –18 °C. Při –12 °C se skladovatelnost zkracuje na tři měsíce.

Před zmrazením citronu je třeba jej řádně připravit. Proveďte následující

  • smíchejte dvě polévkové lžíce jablečného octa a půl litru vody;

  • opláchněte citrusy v tomto roztoku;

  • důkladně jej omyjte houbou pod tekoucí vodou, abyste odstranili nečistoty;

  • otřete papírovými utěrkami.

Jak správně zamrazit citron

Existuje mnoho způsobů, jak zmrazit citrony doma.

V plátcích

Dřevěnou desku zakryjte potravinářskou fólií a položte na ni nakrájený citron v jedné vrstvě tak, aby se jeho části vzájemně nedotýkaly. Umístěte obrobek na několik hodin do mrazničky. Zmrazený citron zabalte do vzduchotěsných nádob po malých porcích a vložte zpět do mrazáku.

Zcela

Pro výrobu limonád můžete zmrazit celé citrusové plody. Nejprve zabalte citrony do potravinářské fólie a poté je vložte do mrazáku.

Citronová šťáva

Šťávu můžete zmrazit v mrazáku, abyste později nemuseli ztrácet čas mačkáním citrusových plodů.

  • Z čerstvých citronů vymačkejte šťávu a přeceďte ji, abyste odstranili zbytky dužiny a semínek.

  • Nalijte do formiček na led a dejte na čtyři hodiny do mrazáku.

  • Hotovou šťávu vyjměte z formy, kostky vložte do uzavřených sáčků a vložte je zpět do mrazáku.

Citronová kůra

Takové přípravky lze použít bez předchozího rozmrazování kůra se rychle rozpustí přímo v jídle nebo nápoji.

Citronovou kůru jemně nastrouhejte na jemném struhadle, aby se nedotkla bílé slupky citrusů. Přípravky položte v uzavřených sáčcích do husté vrstvy, zajistěte je a vložte do mrazničky.

Citronová dužina

Dužninu lze zmrazit společně se slupkou nebo samostatně. V prvním případě budou přípravky mírně hořké.

Citron rozmixujte v mixéru na kaši, přeneste výslednou hmotu do misky na led a vložte do komory na čtyři hodiny. Připravenou dužinu vyjměte z formy, zabalte do sáčků a vložte zpět do mrazáku.

Co vařit s citronovými přípravky

Role

Voňavý dezert, na náplň můžete použít mraženou citronovou dužinu. Roláda se snadno připravuje a má příjemnou sladkokyselou chuť. Nejprve smícháme slepičí vejce s kondenzovaným mlékem, přidáme mouku a promícháme. Těsto položte na pečící papír a pečte deset minut. Pomocí mixéru nakrájejte citron, potřete koláč homogenní směsí a srolujte do role.

Džem

Tato pochoutka bude dobrým doplňkem k palačinkám, palačinkám, tvarohovým koláčům a sušenkám. Džem lze přidat i do kaše nebo podávat k čaji. Před vařením musí být citronové přípravky rozmraženy. Citron nakrájíme na plátky a dusíme asi 15 minut. Ovoce umeleme a důkladně promícháme s cukrem.

Smoothie

Vyzkoušejte tento recept na osvěžující dezert. Pomocí mixéru rozmixujte jahody a mléko do hladka. Poté přidejte cukr, zmrzlinu, citronovou šťávu a vanilin. Při podávání zdobíme lístky čerstvé máty.

Čaj s ovocem

Z jednoduchých surovin lze připravit voňavý a hřejivý nápoj. Vložte velké sypané listy do konvice. Pro bohatou chuť přidejte jahody a citron. Místo cukru můžete použít med. Do konvice nalijte vroucí vodu a nechte několik minut louhovat. Podávejte s dezerty.

Alkohol

K přípravě použijte přípravky z kůry a šťávy. Nápoj podávejte vychlazený se zralým melounem, plátkovým sýrem nebo různými ořechy. Sklenice ozdobte měsíčky čerstvého citronu.

?

Naučte se dělat osvěžující limonády. K jejich přípravě použijte nejen citrony, ale také pomeranče, limetky, čerstvé bobule a mátu.

Přečtěte si, jak správně skladovat potraviny v našem výběru

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: