Jak vyrobit pomerančový džem – Jednoduchý návod krok za krokem

Pomerančový džem je voňavý dezert s mírnou kyselostí a příjemnou citrusovou dochutí. Příprava na zimu je snadná. Podávejte s palačinkami k snídani nebo přidejte do náplně domácích koláčů. Řekneme vám, jak správně připravit pomerančový džem.

Krok 1 Vyberte Pomeranče

První věc, kterou byste měli věnovat pozornost, je barva slupky. Dobré pomeranče jsou jasně oranžové, což znamená, že ovoce je zralé. Plody se skvrnami nebo měkkou slupkou odložte stranou.

Druhým důležitým kritériem je hmotnost. Těžké pomeranče s malými vyvýšenými hrbolky na slupce jsou často šťavnatější. Vůně zralého ovoce je bohatá a příjemná.

Nejčerstvější pomeranče se v supermarketech objevují s příchodem zimy.

Krok 2 Připravte ovoce

Pomeranče důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili případné znečištění. Slupku pak opatrně oloupejte dejte pozor, aby se bílá část nedostala do kousků, jinak bude marmeláda chutnat hořce. Pomeranče nakrájejte na čtvrtky nebo plátky a odstraňte semínka.

Můžete udělat džem s tenkou částí pomerančové kůry – dodá dezertu jasnější chuť a vůni.

Extrahujte šťávu z několika citrusových plodů pomocí odšťavňovače. Stane se základem dezertu.

Krok 3. Rozhodněte se pro recept

Dezert může být vyroben z pomerančových plátků nebo jen z kůry – vše závisí na vašich preferencích.

Na základní recept budete potřebovat pomeranče, cukr, vodu a trochu šťávy. Pokud se rozhodnete udělat sladkou pochoutku z pomerančové kůry, použijte pouze tenkou vnější kůru.

Pomeranč zalijeme vroucí vodou a nakrájíme na čtyři díly. Ovoce opatrně oloupejte. Kůru nakrájíme na tenké proužky, zalijeme studenou vodou a necháme několik hodin působit.

Scedíme a stočíme krusty do spirály. Vložte do hrnce nebo hrnce, přidejte cukr a vařte na středním plameni půl hodiny.

Džem necháme vychladnout, přidáme citronovou šťávu a vaříme ještě asi půl hodiny. Hotový dezert nalijte do sklenic a dejte do lednice.

Krok 4. Experimentujte s příchutěmi

Zkuste chuť džemu zpestřit přidáním jiného ovoce, bobulí nebo koření, například

  • citrón;

  • mandarinka;

  • jahody;

  • zázvor;

  • skořice

Krok 5 Podávejte

Pomerančovou marmeládou namažte sušenky nebo chléb ohřáté v troubě nebo opečené. Podáváme s plackami a jiným pečivem. Jezte jednoduše s horkým černým čajem.

?

Do pomerančové marmelády přidejte jádra vlašských ořechů. Udělají dezert zdravější a chuť jasnější.

Zjistěte, jak vyrobit džem z jiných bobulí a ovoce

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: