Site icon nejOzon.cz

Jak vařit basturmu doma – Tradice, tipy a osvědčené recepty

Basturma, slavný pokrm kavkazské kuchyně, je na tenké plátky nakrájené a ochucené sušené hovězí maso. V překladu z turkického jazyka znamená „basturma“ „lisované maso“. Vařit to doma je samozřejmě složitý úkol, ale docela realistický, pokud máte trpělivost. Zveme vás, abyste se seznámili se základními recepty a naučili se několik důležitých životních triků a podmínek pro vaření.

Toto jídlo je tradičním předkrmem do kuchyně Turecka, Arménie, Ázerbájdžánu a sousedních zemí, masová pochoutka připravená velmi mazaným způsobem. Základem metody je solení a sušení v horkém koření. Ale ne všechno je tak jednoduché nejprve budete muset vyčlenit 15 hodin na to, aby nasolené maso odpočívalo pod tlakem. Pak několik týdnů na sušení budoucí pochoutky, bohatě ochucené kořením. Mimochodem, jak můžete zkontrolovat, že basturma je v konečné fázi připravenosti? Zmáčkněte obrobek, a pokud elastickou připomíná suchou klobásu, vše šlo dobře!

Hovězí

Tradiční verze je vyrobena z hovězího masa. Maso by mělo být mladé a čerstvé, nejlépe se použije filé nebo stehenní maso. Velikostně je vhodný kus 1,5 kg, který je třeba správně připravit – omýt, osušit a nakrájet na malé kousky, aby se maso lépe osolilo. Vezměte prosím na vědomí, že solení může vyžadovat celé balení soli. Není třeba se obávat stejně se vstřebá tolik, kolik je potřeba, a sůl sama zvlhne, když z masa vytáhne všechnu šťávu.

Kuře

Kuřecí basturma vizuálně připomíná jamon a její chuť se dá zaměnit se sušenou rybou. To vše ji ale nezbavuje popularity. Tento předkrm se připravuje podle všech pravidel, tedy dlouhodobě, při dodržení všech norem, aby se ukázal jako správně pikantní a vysušený. S kuřecím masem to nebude nic těžkého, protože kuřecí maso se bez problémů namočí a díky jeho poddajné textuře se dá snadno nakrájet na úhledné plátky.

Z vepřového masa

Pochoutka je dobrá nejen pro svou vynikající chuť, ale také pro svou trvanlivost. Přesto, když investujete hodně do vytvoření pokrmu, chcete, aby se podávalo více než jednou. S kořením můžete bezpečně experimentovat hodí se zde chmel-suneli a koriandr. Černý pepř lze nahradit červenou paprikou a suchou adjiku uzenou paprikou. Maso posypte malým množstvím soli a dejte na tři dny do lednice, ale nezapomeňte scedit tekutinu, pokud se nevypaří.

Turecko

Obměnou stravy doma je kořeněná krůtí jerky. K ptáčkovi se hodí paprika, mladý koriandr nebo směs paprik. Krůtí maso je lehký produkt, takže je dobrým řešením pro každého, kdo si hlídá jídelníček a chce něco speciálního ze známého a někdy nudného druhu masa.

Hovězí maso s granátovým jablkem

Tento recept je považován za lehčí a spíše interpretaci tradiční verze, ale to nijak neovlivňuje jeho nádhernou vůni a bohatou chuť. Navíc, když se světlé hovězí potká s granátovým jablkem a citronem, výsledek je nezapomenutelný. Za šťavnatost bude zodpovědná marináda s červenou cibulí dvě a půl hodiny a požadovaná konzistence je hotová.

V dusitanové soli

Recept ocení opravdoví labužníci, kteří rádi experimentují s ingrediencemi doma a nevadí jim dva týdny na to, aby dostali to, co chtěli. Toto je vepřová basturma v dusitanové soli. Tato sůl se používá pro poměrně velké kusy masa ve slaném nálevu. Metoda je potřeba, aby se maso nejen osolilo, ale také se pořádně odhalila jeho chuť. Tato sůl má nasládlou chuť a dokonce vypadá trochu jako cukrové granule, ale hlavní je její schopnost bojovat s různými bakteriemi, včetně jedné docela nebezpečné té, která způsobuje botulismus.

?

Připravte květák ve španělštině a nepřidávejte k němu jamon, ale plátky hovězí basturmy – méně kalorické a co nejjasnější v chuti.

Jaké další masové pochoutky si můžete připravit doma, zjistíme z nabídky na Food.ru

Exit mobile version