Jak připravit brusinky na zimu bez vaření – 7 nejlepších receptů

1. V cukrovém sirupu

Pro přípravu sirupu vezměte filtrovanou nebo balenou pitnou vodu, přidejte cukr a sůlkterý neutralizuje hořkost a výrazněji vyzdvihuje chuť bobulí. Přesně dodržujte poměr koření, abyste zajistili vyvážené řešení.

Brusinky propláchněte studenou vodou a vložte do nádoby, ve které je plánujete na zimu skladovat. Je důležité, aby byly nádoby těsně uzavřeny víky. Nalijte sirup, dokud zcela nepokryje ovoce. Po zmrazení skladujte až rok.

Podávejte bobule v sirupu s masovými steaky, sušenkami, palačinkami, tvarohem a zmrzlinou.

2. S cukrem a pomerančem

Brusinky propláchneme v cedníku pod studenou vodou a necháme oschnout. Vezměte obyčejné nebo červené pomeranče bez poškození kůry, stejně jako skvrny hniloby nebo plísně. Citrusové plody omyjte a osušte ubrouskem. Je lepší řezat speciálním pilníkem, aby se šťáva nevytlačila.

Sklenice a víčka musí být sterilizovány. Pokud plánujete ovoce tímto způsobem konzervovat delší dobu, je lepší nádoby hermeticky uzavřít. A pokud ho budete chtít sníst v následujících dvou až třech měsících, postačí vám plastová víčka. Přípravky skladujte v lednici, kde je pro ně optimální teplota od dvou do čtyř stupňů.

Brusinkovo-citrusový přípravek podávejte v zimě na sladko s černým, zeleným nebo bylinkovým čajem nebo ho použijte jako náplň do koláčů. Zalijte horkou vodou bez varu získáte chutný nápoj připomínající kompot.

3. Mandarinkové pyré

Na pyré se hodí jakákoliv brusinka zralá, přezrálá i nedozrálá, velká i malá, s celou slupkou a popraskaná. Je lepší vzít bezsemenné sladké odrůdy mandarinek; ideální možností je murcott (jedná se o hybrid s pomerančem).

Citrusové plody důkladně oloupejte a rozdělte na plátky. Ingredience vložte do skleněné nebo keramické mísy a rozmačkejte dřevěným šťouchadlem na brambory. Pokud chcete připravit dezert jemné konzistence, sceďte směs přes sítko, aby se oddělily slupky bobulí a mandarinkové segmenty od rozmačkané dužiny.

Ovocné pyré podávejte s čajem a horkým mlékem, sušenky a sušenky, tvaroh, palačinky, lívance, tvarohové koláče a zmrzlinu, smíchejte s ořechy.

4. Ve slaném nálevu

Nakládané brusinky si zachovávají své výhody čerstvé obsahují vitamíny C, A, E a K, železo, draslík, fosfor, mangan. Na rozdíl od vaření zůstávají bobule během kvašení pevné a šťavnaté. Pokud nemáte rádi kyselou chuť, jezte ji s cukrem nebo tekutým medem. Dělejte s nimi saláty, přidejte je do polévek se zeleninovým pyré, k masu a drůbeži, k uzeninám, na ozdobení plátků sýra.

5. V moučkovém cukru

Vyrobte si doma nejen přípravy na zimu, ale oblíbené bonbóny. Roztřiďte bobule, odstraňte poškozené a příliš měkké a vezměte pouze zralé a elastické. Vložte do cedníku, opláchněte studenou vodou a rozprostřete v jedné vrstvě na bavlněný ručník. Počkejte, až přirozeně uschnou.

Pokud nemáte moučkový cukr, připravte si ho sami krystalový nebo kostkový cukr rozdrťte válečkem na kulinářský pergamen, prosejte přes jemné síto. Při výrobě sladké hmoty na glazování ovoce pomalu nalijte do prášku teplou vodu a ihned promíchejte.

Po malých porcích přidejte bobule do směsi, opatrně srolujte a přesuňte na pergamen. Když prášek zaschne, nasypte je do těsně uzavřené nádoby, aby se dovnitř nedostala vlhkost.

Podávejte zdravé bobulovité bonbóny s čajem a kávou, ozdobte pečivo a koláče.

6. Nastrouhaný s cukrem

Návod popisuje způsob konzervace s tepelnou úpravou, ale podle stejného receptu můžete brusinky s cukrem na zimu vyrobit bez vaření, sterilizace sklenic a srolování víček.

Vypočítejte poměr přísad podle vaší chuti, pokud je to žádoucí, nahraďte cukr medem. Bobule protřiďte, ale vyřaďte jen ty přezrálé, rozdrcené nebo zlomené slupky jsou v pořádku. Ovoce rozdrťte mixérem, přidejte cukr, vložte do nádob s pevnými víky a vložte do mrazničky.

Podle potřeby rozmrazujte porce sladkého pyré na spodní polici chladničky. Podávejte s čajem nebo kávou. Přidejte do kaše, neslazeného jogurtu a tvarohu, zmrzliny, palačinek a tvarohových koláčů. Navrstvěte dortové vrstvy a domácí měkké vafle a pokapejte sušenky.

7. Sušené

Chcete-li zachovat přirozenou chuť brusinek, vylučte vaření v cukrovém sirupu z procesu vaření, vše ostatní proveďte podle receptu. Pokud má trouba konvekční režim, není třeba nechávat dvířka pootevřená. Po uplynutí doby sušení zkontrolujte připravenost ovoce lisováním vlhkost vychází nebo ne. V případě potřeby nechte bobule v troubě dalších 15–20 minut.

Sušené ovoce nasypte do jakýchkoli vhodných nádob plastových nádob, papírových sáčků, plátěných sáčků, skleněných nebo keramických dóz. Pravidelně kontrolujte stav produktu, promíchejte a znovu pevně uzavřete.

Sušené brusinky používejte jako přísadu do polévek, gulášů a gulášů, k výrobě kompotů a želé. Připravte si dezertní směs smícháním s ořechy a medem.

?

Vydejte se na podzim na výlet do Karélie nebo na Sibiř, abyste na vlastní oči viděli obrovská pole zralých brusinek a sklízeli je. A pak připravte ovocné nápoje ze zmrazených bobulí, smícháním ovoce různých odrůd vytvoříte nápoje s neobvyklými příchutěmi.

Zjistěte více o dalších lesních plodech

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: