Jak nakládat makrely – Pokyny a recepty

Аватар автора

Jak vybrat správnou makrelu

Pokud si nemůžete koupit čerstvě ulovenou makrelu, kupte si mraženou. Pro solení vybírejte nevykuchané střední nebo velké jatečně upravené těla s hlavou na hlavě. Kvalita makrely určuje chuť a strukturu budoucí pochoutky, takže věnujte pozornost těmto znakům čerstvých ryb

  • oči čerstvě zmrazených ryb jsou mírně konvexní, průhledné, bez zakaleného závoje nebo stop krve;

  • žábry, ocas a ploutve nevypadají přesušeně nebo „rezavě“;

  • kůže je hladká, mírně lesklá, bez žlutých skvrn, slz nebo důlků.

Jakou sůl použít na solení makrely

Zvolte běžnou stolní nebo středně mletou mořskou sůl, nepoužívejte jodizovanou nebo jemnou sůl.

Jód spálí jemné maso a kůži ryb a může zvýšit teplotu produktu, což způsobí, že se makrela rychleji kazí a chuť je nepředvídatelná. Jemně mletá sůl typu „Extra“ uvolní maso, takže ryby snadno přesolíte.

Pro přípravu lahodné lehce solené makrely je důležité určit

  • množství soli na vaření ryb. Na 0,5 kg ryb metodou suchého solení vezměte lžíci soli. Pro solanku – dvě až tři polévkové lžíce soli na litr vody;

  • potřebný čas na solení makrely. V závislosti na receptuře a způsobu solení se makrela solí od dvou hodin do několika dnů. Filet a kousky se uvaří rychleji, ale u celého jatečně upraveného těla to bude trvat den až tři.

Jak připravit makrelu na solení

Makrela se dá nasolit jako celý korpus, filetovat nebo nakrájet na kousky. Aby bylo rybí maso husté a elastické, musíte kostru řádně rozmrazit. To by mělo být provedeno pouze „studeným“ způsobem z mrazničky přeneste ryby do chladničky, dokud se úplně nerozmrazí.

K solení celé makrely ji nemusíte čistit, stačí ji opláchnout pod tekoucí vodou. Pokud chcete, aby se ryby osolily rychleji, odstraňte vnitřnosti, aby sůl pronikla do ryby i přes maso, a ne jen přes kůži.

Chcete-li připravit filety a kousky, nakrájejte rozmraženou makrelu

  1. Odřízněte hlavu, odřízněte ploutve a ocas.

  2. Ostrým nožem proveďte řez podél břicha a odstraňte vnitřnosti a černou blánu.

  3. Rybu opláchněte pod tekoucí studenou vodou.

  4. Korpus nakrájejte na kousky nebo nakrájejte filet ostrým tenkým nožem. Makrela má spoustu kostí, takže budete muset odstranit část masa, abyste vytvořili filet bez kostí.

Jak nakládat makrely

Makrela může být solena nasucho nebo ve slaném nálevu. Obě možnosti jsou vhodné pro filety a kousky, ale je lepší umístit celé jatečně upravené těla do solného roztoku, aby byly dobře solené.

Tradiční velvyslanec

Při přípravě makrely tradičním suchým způsobem se ryba posype solí a pod tlakem se vytvoří přirozený solný roztok. K nasolení dvou nebo tří jatečně upravených těl nebo filetů není potřeba žádný tlak.

Na vaření používejte pouze sůl nebo přidejte cukr, aby byla chuť bohatší a harmoničtější. Pro solení nasucho používejte skleněné nebo smaltované misky, ve kterých v případě potřeby můžete kousky nebo filety snadno obrátit.

Jak jinak můžete nakládat makrely?

  • ve slaném nálevu, který musí být předem připraven a ochlazen;

  • pikantní suchá metoda s použitím bobkového listu, pepře, hřebíčku;

  • v pikantním nálevu za použití stejného koření jako při suchém způsobu;

  • ve slaném nálevu s cibulovými slupkami, které makrele získají zlatavou barvu;

  • ve slaném nálevu s tekutým kouřem pro studené uzení.

S čím podávat lehce osolenou makrelu

Lehce nasolená domácí makrela jako svačina na každý den nebo na slavnostní hostinu se hodí k těmto pokrmům

  • brambory vařené, pečené nebo šťouchané;

  • vinaigrette nebo salát z řepy;

  • čerstvá zelenina okurky, rajčata;

  • vařená rýže;

  • konzervovaný zelený hrášek.

Jak rychle nakládat makrely

Makrela se dá osolit za dvě hodiny, ale rozmrazení bude trvat asi 8–12 hodin, proto rybu vyjměte předem. Zvažte také čas potřebný k přípravě ryby.

Pro urychlení procesu použijte tyto lifehacky

  • slané filé a kousky ryb, nikoli celá jatečně upravená těla;

  • nakrájíme na tenčí kousky – 1-1,5 cm široké;

  • připravte a ochlaďte solanku předem, zatímco se makrela rozmrazuje v chladničce;

  • udržujte rybu ve slaném nálevu asi hodinu při pokojové teplotě a poté ji vložte do chladničky.

Recepty na solení makrely

Vybrali jsme pro vás 5 receptů od jednoduchého suchého solení až po solené-uzené makrely ve slaném nálevu. Usnadňují přípravu ryb i pro začátečníky.

1. Rychlé suché solení s koprem

Makrela podle tohoto receptu bude hotová za dvě hodiny. Pro chuť přidejte kopr a směs černého, ​​červeného a bílého pepře.

Ingredience

  • 400 g makrely;

  • 1 polévková lžíce. l. sůl;

  • 0,5 lžíce. l. Sahara;

  • 0,5 lžičky. suchý kopr;

  • 0,5 lžičky. směs paprik.

Doba vaření 2 hodiny 10 minut.

Makrely očistíme a omyjeme, nakrájíme na asi třícentimetrové kousky. Sůl smíchejte se suchým koprem a směsí paprik, každý kousek ryby v nich zarolujte a vložte do nádoby. Nechte v lednici dvě hodiny.

2. Jednoduchý pikantní lák z makrely

Ráno makrelu osolte ve slaném nálevu a večer bude hotová lehce osolená aromatická ryba. Rybu podávejte jako předkrm nebo s přílohou, jako je bramborová kaše.

Ingredience

  • 1 středně velká makrela;

  • 500 ml vody;

  • 2 polévkové lžíce. l. sůl;

  • 1 lžička Sahara;

  • 1 lžička mletý černý pepř;

  • 2 bobkové listy.

Doba vaření 8 hodin 50 minut.

Zatímco se ryba rozmrazuje, připravte a ochlaďte lák. Vykuchaný a omytý korpus nakrájejte na kousky silné asi pět centimetrů. Rybu vložte do skleněné nebo keramické nádoby, zalijte nálevem a nechte osm hodin v lednici.

3. Slaná makrela s čerstvým koprem

Silný alkohol zahustí texturu solené makrely a zelení dodá pikantní vůni. Vyzkoušejte nasolení ryb s vodkou a čerstvým koprem podle našeho receptu.

Ingredience

  • 2 středně velké makrely;

  • 50 ml vodky;

  • 40 g cukru;

  • 40 g soli;

  • 1 svazek kopru;

  • rostlinný olej podle chuti.

Doba vaření 5 hodin 20 minut.

Z vykuchaného a omytého korpusu odstraňte páteř a kosti, ale kůži ponechte. Rybí maso posypte solí, cukrem a koprem, přeložte půlky, zabalte do sáčku nebo potravinářské fólie a dejte do lednice. Po několika hodinách přesuňte makrelu do sklenice a přidejte rostlinný olej.

4. Makrela ve slaném nálevu s cibulovými slupkami

Cibulové slupky neovlivní chuť, ale dodají makrele příjemný žlutý odstín, jako uzená ryba. Čaj louhování dodá zlatavou barvu a zahustí dužinu díky tříslovinám.

Ingredience

Doba vaření 3 hodiny 20 minut.

Korpusy očistěte zevnitř a důkladně opláchněte. Připravte lák, ochlaďte na pokojovou teplotu a přeceďte. Nalijte makrelu nálevem a dejte na dvě hodiny do lednice.

5. Solanka pro makrelu uzenou za studena

Studené uzení ryb vyžaduje speciální udící komoru, ale navrhujeme proces výrazně zjednodušit a makrelu nasolit tekutým kouřem, cibulovými slupkami a černým čajem.

Ingredience

  • 2 makrely;

  • 1 litr vody;

  • 3 polévkové lžíce. l. sůl;

  • 1,5 lžíce. l. Sahara;

  • 160 ml kuřácké tekutiny;

  • 1 polévková lžíce. l. čaj;

  • 30 g cibulové slupky;

  • 2 bobkové listy;

  • 3 ks. zrnka černého pepře.

Doba přípravy 3 dny a 3 hodiny.

Vyjměte vnitřky a hlavy z jatečně upravených těl a důkladně opláchněte. Připravte si marinádu nejprve vyvařte slupky, sceďte a přidejte sůl a cukr. Když se solanka vaří, vypněte oheň, přidejte zbývající přísady a ochlaďte na pokojovou teplotu. Makrelu zalijeme přecezeným lákem a necháme tři dny na chladném místě osolit.

?

Přečtěte si více o rybách v našem výběru

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: