Jak doma solit kaviár – Výběr, příprava a tajemství dokonalého solení

Objevili jste při krájení ryby příjemný bonus v podobě kaviáru? Pak si ho můžete nakládat doma. Ale pokud si stanovíte cíl nejen ušetřit peníze, ale také získat zdravý produkt, můžete se vydat hledat mrtvolu s kaviárem ve svém oblíbeném obchodě. Sdílíme životní hacky, jak vybrat správnou rybu s kaviárem a vyvarovat se chyb při solení. Řekneme vám, jak osolit kaviár doma různými způsoby.

Jaký kaviár je vhodný k samosolení?

Nemůžete sami nasolit všechen rybí kaviár. Dostupné druhy lososa se často používají k solení

  • chum losos;

  • růžový losos;

  • pstruh.

nebo různé druhy sladkovodních ryb

  • kapr;

  • kapr;

  • síh;

  • candát;

  • okoun;

  • karas;

  • plotice.

Doma můžete osolit nejen čerstvý kaviár, ale i mražený. K domácí přípravě pochoutky stačí i 150 gramů kaviáru.

Jak správně připravit kaviár

Před solením kaviáru se ujistěte, že jsou ryby čerstvé na tom závisí kvalita produktu.

  1. Bůček podélně rozřízněte a opatrně odstraňte skořápky obsahující kaviár – vaječníky, dejte pozor, abyste neporušili jejich celistvost a nepoškodili žlučník, aby se kaviár nezkazil.

  2. Vyčistěte kaviár od filmů – proces se nazývá děrování a výsledný kaviár se nazývá děrování. Pokud je kaviáru málo, je lepší jej zbavit filmů otřením cedníkem nebo sítem s otvory vhodnými pro velikost vajec otvory by měly snadno procházet. Fólii je třeba rozříznout a kaviár opatrně protřít přes připravené síto.

  3. Pokud je kaviáru hodně nebo není po ruce žádný vhodný cedník, můžete jej oddělit na prkénku a odstranit filmy tupou stranou nože.

Dva rychlé způsoby, jak nasolit jikry sladkovodních ryb

1. Solení solným roztokem – solankou

Touto metodou můžete rychle osolit kaviár, který bude hotový za pár hodin a při správném skladování v lednici vydrží čerstvý déle než měsíc.

  1. Připravte si koncentrovaný solný roztok – solanku, skládající se z litru vody a 100 gramů soli. Solanku přivedeme k varu, ochladíme a zalijeme kaviárem.

  2. Kaviár zamíchejte, roztok sceďte a proces opakujte ještě dvakrát, pokaždé připravte nový roztok.

  3. Vypusťte poslední roztok a vložte kaviár do skleněné, keramické nebo porcelánové nádoby, na dno nalijte trochu rostlinného oleje.

  4. Do nádoby naplněné do 3/4 kaviárem nasypte lžičku soli, jemně promíchejte, dávejte pozor, aby se vejce nerozdrtila, a přidejte zbývající kaviár.

  5. Navrch nalijte tenkou vrstvu slunečnicového nebo olivového oleje a přikryjte plastovým víčkem. Po pár hodinách získáte drobivý, lehce osolený kaviár bez charakteristické rybí vůně.

2. Rychlý způsob pikantního nakládání

Pokud nechcete čekat několik hodin a chcete vyzkoušet kaviár ještě dnes, tato metoda je to, co potřebujete.

  1. Nalijte vodu do smaltované nebo nerezové pánve na jeden díl kaviáru potřebujete tři díly vody.

  2. Vodu podle chuti osolte a přiveďte k varu.

  3. Do pánve přidejte koření – bobkový list, mletou papriku nebo hrášek.

  4. Očištěný a omytý kaviár dejte na 15 minut do pánve s solným roztokem, přikryjte potravinářskou fólií nebo poklicí.

  5. Po vychladnutí slijte vodu přes sítko, kaviár lze konzumovat.

Skladovatelnost až měsíc v lednici.

Jak nasolit červený kaviár

Pokud budete mít štěstí, červený kaviár najdete uvnitř mraženého růžového lososa nebo chum lososa zakoupeného jako celé tělo. Mražený kaviár z lososa si můžete koupit i samostatně.

Jak si vybrat ryby s kaviárem

Při nákupu červených ryb s kaviárem je nepochybně štěstí, ale existují náznaky, které zvyšují šanci na výběr ryb s kaviárem

  • samice jsou často menší než samci;

  • hlava samic je kulatá, zatímco hlava samců je protáhlá;

  • samice má méně jasné zbarvení;

  • Samci růžového lososa mají charakteristický „hrb“ – mimochodem, proto má ryba takové jméno;

  • Břicho samice s vajíčky je ztluštělé, pod kůží jsou cítit vaječníky vajíček.

Kaviár s krátkou trvanlivostí

  1. Na solení připravte lák vařte sklenici vody se dvěma lžícemi soli a dvěma lžičkami cukru.

  2. Připravený kaviár zalijte solným roztokem

  3. Vychladíme a dáme na 10-20 minut do lednice. Čím delší doba, tím slanější bude kaviár.

  4. Slijte lák přes jemné sítko.

  5. Zakrytý kaviár dejte na hodinu do lednice.

  6. Hotový kaviár vložte do skleněných nádob a uchovávejte v chladničce ne déle než tři až čtyři dny.

Suché moření červeného kaviáru

K solení kaviáru tímto způsobem potřebujete pouze dva produkty kaviár a sůl. Na půl kilogramu kaviáru potřebujete tři polévkové lžíce soli.

  1. Část připraveného kaviáru dejte do nádoby v silné vrstvě a osolte.

  2. Navrch položte stejné množství kaviáru a znovu dosolte.

  3. Opakujte kroky několikrát.

  4. Dejte do lednice.

Lehce osolený kaviár se vaří tři až čtyři hodiny a středně osolený 10–12 hodin.

Tajemství dokonalého solení kaviáru

Pro správné solení kaviáru a vyvarování se chyb je užitečné znát některé jemnosti.

  • Odborníci radí vařit lák alespoň 15 minut za občasného míchání.

  • Chcete-li zvýšit trvanlivost, musíte použít solný roztok k dezinfekci všeho, co přichází do styku s kaviárem – síta, nádoby a dokonce i ruce.

  • Kaviár ryb z jarního výlovu je lepší nasolit – je nejchutnější a dá se dlouho skladovat.

  • Kaviár skladujte ve skleněných, keramických nebo potravinářských plastových nádobách. Kovové pánve jsou vhodné pouze pro přípravu láku.

  • Nejchutnější a nejzdravější kaviár mají tučné druhy ryb.

  • Na solení je lepší jemná sůl.

  • Solený kaviár lze zmrazit, ale je lepší už to nedělat.

?

Místo steaků a filetů kupujte celé ryby taková ryba je kvalitnější a levnější a pouze v celých rybách najdete bonus v podobě kaviáru.

Další recepty s kaviárem a červenou rybou

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: