Objevili jste při krájení ryby příjemný bonus v podobě kaviáru? Pak si ho můžete nakládat doma. Ale pokud si stanovíte cíl nejen ušetřit peníze, ale také získat zdravý produkt, můžete se vydat hledat mrtvolu s kaviárem ve svém oblíbeném obchodě. Sdílíme životní hacky, jak vybrat správnou rybu s kaviárem a vyvarovat se chyb při solení. Řekneme vám, jak osolit kaviár doma různými způsoby.
Jaký kaviár je vhodný k samosolení?
Nemůžete sami nasolit všechen rybí kaviár. Dostupné druhy lososa se často používají k solení
-
chum losos;
-
růžový losos;
-
pstruh.
nebo různé druhy sladkovodních ryb
-
kapr;
-
kapr;
-
síh;
-
candát;
-
okoun;
-
karas;
-
plotice.
Doma můžete osolit nejen čerstvý kaviár, ale i mražený. K domácí přípravě pochoutky stačí i 150 gramů kaviáru.
Jak správně připravit kaviár
Před solením kaviáru se ujistěte, že jsou ryby čerstvé na tom závisí kvalita produktu.
-
Bůček podélně rozřízněte a opatrně odstraňte skořápky obsahující kaviár – vaječníky, dejte pozor, abyste neporušili jejich celistvost a nepoškodili žlučník, aby se kaviár nezkazil.
-
Vyčistěte kaviár od filmů – proces se nazývá děrování a výsledný kaviár se nazývá děrování. Pokud je kaviáru málo, je lepší jej zbavit filmů otřením cedníkem nebo sítem s otvory vhodnými pro velikost vajec otvory by měly snadno procházet. Fólii je třeba rozříznout a kaviár opatrně protřít přes připravené síto.
-
Pokud je kaviáru hodně nebo není po ruce žádný vhodný cedník, můžete jej oddělit na prkénku a odstranit filmy tupou stranou nože.
Dva rychlé způsoby, jak nasolit jikry sladkovodních ryb
1. Solení solným roztokem – solankou
Touto metodou můžete rychle osolit kaviár, který bude hotový za pár hodin a při správném skladování v lednici vydrží čerstvý déle než měsíc.
-
Připravte si koncentrovaný solný roztok – solanku, skládající se z litru vody a 100 gramů soli. Solanku přivedeme k varu, ochladíme a zalijeme kaviárem.
-
Kaviár zamíchejte, roztok sceďte a proces opakujte ještě dvakrát, pokaždé připravte nový roztok.
-
Vypusťte poslední roztok a vložte kaviár do skleněné, keramické nebo porcelánové nádoby, na dno nalijte trochu rostlinného oleje.
-
Do nádoby naplněné do 3/4 kaviárem nasypte lžičku soli, jemně promíchejte, dávejte pozor, aby se vejce nerozdrtila, a přidejte zbývající kaviár.
-
Navrch nalijte tenkou vrstvu slunečnicového nebo olivového oleje a přikryjte plastovým víčkem. Po pár hodinách získáte drobivý, lehce osolený kaviár bez charakteristické rybí vůně.
2. Rychlý způsob pikantního nakládání
Pokud nechcete čekat několik hodin a chcete vyzkoušet kaviár ještě dnes, tato metoda je to, co potřebujete.
-
Nalijte vodu do smaltované nebo nerezové pánve na jeden díl kaviáru potřebujete tři díly vody.
-
Vodu podle chuti osolte a přiveďte k varu.
-
Do pánve přidejte koření – bobkový list, mletou papriku nebo hrášek.
-
Očištěný a omytý kaviár dejte na 15 minut do pánve s solným roztokem, přikryjte potravinářskou fólií nebo poklicí.
-
Po vychladnutí slijte vodu přes sítko, kaviár lze konzumovat.
Skladovatelnost až měsíc v lednici.
Jak nasolit červený kaviár
Pokud budete mít štěstí, červený kaviár najdete uvnitř mraženého růžového lososa nebo chum lososa zakoupeného jako celé tělo. Mražený kaviár z lososa si můžete koupit i samostatně.
Jak si vybrat ryby s kaviárem
Při nákupu červených ryb s kaviárem je nepochybně štěstí, ale existují náznaky, které zvyšují šanci na výběr ryb s kaviárem
-
samice jsou často menší než samci;
-
hlava samic je kulatá, zatímco hlava samců je protáhlá;
-
samice má méně jasné zbarvení;
-
Samci růžového lososa mají charakteristický „hrb“ – mimochodem, proto má ryba takové jméno;
-
Břicho samice s vajíčky je ztluštělé, pod kůží jsou cítit vaječníky vajíček.
Kaviár s krátkou trvanlivostí
-
Na solení připravte lák vařte sklenici vody se dvěma lžícemi soli a dvěma lžičkami cukru.
-
Připravený kaviár zalijte solným roztokem
-
Vychladíme a dáme na 10-20 minut do lednice. Čím delší doba, tím slanější bude kaviár.
-
Slijte lák přes jemné sítko.
-
Zakrytý kaviár dejte na hodinu do lednice.
-
Hotový kaviár vložte do skleněných nádob a uchovávejte v chladničce ne déle než tři až čtyři dny.
Suché moření červeného kaviáru
K solení kaviáru tímto způsobem potřebujete pouze dva produkty kaviár a sůl. Na půl kilogramu kaviáru potřebujete tři polévkové lžíce soli.
-
Část připraveného kaviáru dejte do nádoby v silné vrstvě a osolte.
-
Navrch položte stejné množství kaviáru a znovu dosolte.
-
Opakujte kroky několikrát.
-
Dejte do lednice.
Lehce osolený kaviár se vaří tři až čtyři hodiny a středně osolený 10–12 hodin.
Tajemství dokonalého solení kaviáru
Pro správné solení kaviáru a vyvarování se chyb je užitečné znát některé jemnosti.
-
Odborníci radí vařit lák alespoň 15 minut za občasného míchání.
-
Chcete-li zvýšit trvanlivost, musíte použít solný roztok k dezinfekci všeho, co přichází do styku s kaviárem – síta, nádoby a dokonce i ruce.
-
Kaviár ryb z jarního výlovu je lepší nasolit – je nejchutnější a dá se dlouho skladovat.
-
Kaviár skladujte ve skleněných, keramických nebo potravinářských plastových nádobách. Kovové pánve jsou vhodné pouze pro přípravu láku.
-
Nejchutnější a nejzdravější kaviár mají tučné druhy ryb.
-
Na solení je lepší jemná sůl.
-
Solený kaviár lze zmrazit, ale je lepší už to nedělat.
?
Místo steaků a filetů kupujte celé ryby taková ryba je kvalitnější a levnější a pouze v celých rybách najdete bonus v podobě kaviáru.