Site icon nejOzon.cz

Proč zmrazit zakysanou smetanu – A jak to udělat správně

Mléčné výrobky se rychle kazí, ale existuje způsob, jak prodloužit trvanlivost o několik měsíců. Food.ru zjistil, zda je možné zmrazit zakysanou smetanu, kolik a jak ji uložit do mrazničky.

Co se děje během mrazení

Čerstvá zakysaná smetana má jemnou, krémovou texturu a bohatou mléčnou chuť. Když voda mrzne, roztahuje se a mrzne rychleji než tuk. Proto se struktura produktu stává zrnitou tuk se odděluje od tekuté části a v důsledku tohoto oddělení se objevují malé hrudky.


V čem zmrazit

Zakysanou smetanu zakoupenou v obchodě lze zmrazit v původním obalu, aniž byste jej museli otevírat. Chcete-li zmrazit domácí produkt země, můžete použít

  1. Plastová nádoba. Ty vhodné do nízkých teplot jsou vyrobeny z polypropylenu. Hledejte označení PP 05 na nádobě.

  2. Polyethylenový nebo plastový sáček. Použijte speciální mrazicí sáčky, do kterých se snadno balí tekuté produkty.

  3. Silikonová forma. Můžete v něm zamrazit i malé množství zakysané smetany.

Jak to udělat správně

Pokud mrazíte zbytky nebo malé množství zakysané smetany, před vložením do pánve ji prošlehejte, aby se vlhkost rovnoměrně rozložila. K tomu postačí běžná metla.

  1. Produkt rozdělte na porce a vložte do nádoby nebo mrazícího sáčku.

  2. Odstraňte přebytečný vzduch a pevně uzavřete.

  3. Před zmrazením zadejte aktuální datum.

  4. Umístěte nádobu do mrazáku.

Jak dlouho skladovat

Při teplotě -18℃ lze produkt s 20% obsahem tuku skladovat i šest měsíců. Ale během této doby se jeho chuť zhorší. Proto je lepší počítat s měsícem a půl a řídit se jednoduchými pravidly

Jak správně rozmrazovat

Nechte v lednici přes noc, dokud se úplně nerozmrazí. To by však nemělo být prováděno při pokojové teplotě, protože produkt se může znehodnotit. Pokud se zakysaná smetana po rozmrazení stane vodovou, rozšleháme ji metličkou.

Jak používat

Tato zakysaná smetana není vhodná do salátů, polévek nebo krému na dorty, nelze ji podávat k palačinkám a tvarohovým koláčům. Můžete ho však přidat do těsta, kastrolu, marinády na grilování nebo vyrobit tvaroh.

Musí se použít do 24 hodin. Opětovné zmrazování se nedoporučuje.

?

Přidání trochy mouky nebo kukuřičného škrobu před zmrazením zlepší texturu produktu. Připravit domácí zakysaná smetana podle jednoho z našich receptů k tomu potřebujete jen kefír, mléko a půl hodiny volného času. Během půstu můžete dělat vegetariánský dresink z kešu ořechů. Skvěle se hodí ke křupavým toastům a olivovému oleji.

Zjistěte, co ještě můžete zamrazit v rezervě

Exit mobile version