Site icon nejOzon.cz

Je možné zmrazit bramborovou kaši – A jak to udělat správně

Bramborová kaše je výbornou přílohou k masovým a rybím pokrmům. Někdy ale nechcete ztrácet čas čištěním a vařením několika hlíz. Řekneme vám, zda můžete bramborovou kaši zmrazit pro budoucí použití. A pak jak za pár minut získat oběd nebo večeři.

Jak udělat pyré

Pokud hlízy nakrájíte na malé kostičky, rychle se uvaří, ale nasají hodně vody. Proto je třeba brambory vařit ve velkých kusech a malé – na poloviny nebo celé.

Zkuste místo vaření pečeme hlízy v troubě. K tomu omyjte neoloupané brambory a otřete je kartáčem, aby na slupce nezůstaly nečistoty. Vložte do vhodné formy a vložte do trouby předehřáté na 180-200 ℃. Vařte do měkka.

Mírně vychladlou zeleninu oloupejte, rozdrťte nebo protřete přes síto, přidejte máslo a mléko.

Je možné zmrazit

Čerstvé pyré lze skladovat v mrazáku. Hlavní věc je uvařit brambory správně. Na pokrm použijte mléko nebo smetanu, máslo, ne vodu nebo vývar. Po rozmrazení pak zůstane vzdušná, krémová konzistence.

Potraviny zmrazujte až po úplném vychladnutí. Pokud ho vložíte do mrazáku, dokud je teplý, způsobí to tvorbu ledových krystalků a při opětovném zahřátí bude výrobek vodnatý.

Skladování a rozmrazování

Brambory musí být skladovány bez přístupu vzduchu. K tomu se hodí plastová dóza na potraviny se vzduchotěsným víkem nebo sáček na zip. Ve druhém případě rozdělte bramborovou kaši rovnoměrně, opatrně vypusťte přebytečný vzduch a zavřete sponu.

Nenechávejte pokrm zmrazený příliš dlouho – zkuste jej sníst během několika měsíců. V mrazáku se dá skladovat až rok, a přestože se nezkazí, projeví se to na chuti.

Při rozmrazování nechte pyré přes noc v lednici, aby přirozeně rozmrzlo. Dále ohřejte obvyklým způsobem – v mikrovlnné troubě nebo na sporáku.

Pokud vidíte, že je pokrm trochu suchý, přidejte mléko nebo smetanu, aby získalo požadovanou konzistenci.

?

Naučte se zmrazovat další potraviny a pokrmy

Exit mobile version