Site icon nejOzon.cz

Je možné potraviny znovu zmrazit – A co to může ovlivnit?

Díky mrazáku prodloužíte trvanlivost masa, ryb, zeleniny a ovoce ze šesti měsíců až na rok. Ale procesy zmrazování a následného rozmrazování potravin mají vlastnosti, které je důležité znát, aby se suroviny nezkazily. Řekneme vám, zda byste měli potraviny znovu zmrazit a jak to ovlivňuje jejich chuť, texturu a prospěšné vlastnosti.

Co se stane při zmrazení

Zmrazování je proces snížení teploty v průměru na -18 stupňů, nezbytný pro další dlouhodobé skladování. To hlavní, co se v tuto chvíli děje, je tvorba ledových krystalků. Kromě toho nejprve zamrzne mezibuněčná tekutina a poté intracelulární tekutina. Čím rychleji dojde k zamrznutí, tím menší krystaly se tvoří a tím menší poškození struktury a chuti později způsobí.

Snížení teploty také deaktivuje škodlivé mikroorganismy bakterie vstoupí do suspendované animace a nemohou poškodit produkty. Po rozmrazení se znovu vrátí k životu a začnou se aktivně rozmnožovat.

Proč byste neměli znovu zmrazit

Po rozmrazení nemůžete potraviny vložit do mrazničky podruhé. A má to dva hlavní důvody

  1. Bezpečnost. Jak jsme již řekli, probuzené bakterie se začínají vyvíjet a jediné, co pomůže se jich zbavit, je tepelná úprava. Pokud to neuděláte, jídlo se zkazí.

  2. Textura a chuť. Ledové krystalky již tyto parametry změnily, a pokud se proces opakuje, znovu se vytvoří a utrpí kvalita produktu.

Jaké jsou výjimky?

Navzdory obecnému zákazu existují některé položky, které lze znovu zmrazit. A mezi ně patří především potraviny s minimální vlhkostí máslo, sádlo, uzené maso, těsto na knedlíky. Vše výše uvedené lze skladovat ve velkých kusech, zcela nebo částečně rozmrazit, odříznout potřebné množství a zbytek vrátit zpět do mrazáku.

Dalším důvodem pro opakování cyklu je touha specificky změnit texturu. Může se týkat mořských plodů. Tvrdá chobotnice se obvykle po několika rozmrazeních doslova rozpustí v ústech, bez ohledu na to, jaký způsob vaření zvolíte.

Co dělat s rozmraženým jídlem

Co byste měli dělat, pokud jste již rozmrazili potraviny, ale vaše plány se změnily? Existuje jen jedna cesta ven – vařit. Můžete dusit, péct nebo vařit, poté nechat vychladnout a v této podobě dát do lednice nebo mrazáku.

Když nemáte volný čas, využijte kuchyňské vychytávky například multivařič. Můžete do ní vložit velký kus masa, osolit, přidat vodu, zvolit požadovaný program a po hodině až dvou bude výrobek připraven k použití.

?

Začněte používat mrazák nejen na maso a zeleninu, ale naučte se díky němu i zavařovat sýr, vejce, chléb a dokonce hotová jídla.

Přečtěte si více o skladování potravin

Exit mobile version