Kandovaná dýně je dobrou variantou, pokud vás nebaví sladké a chcete něco originálního. Kandované kousky mají bohatou a lehce karamelovou chuť a lze je podávat k čaji nebo přidávat do kaší a pečiva. Redaktoři Food.ru vám řeknou, jak vařit kandovanou dýni v sušičce.
Co budete potřebovat
Pro sušení je lepší vzít dýni s hustou dužinou – například muškátový oříšek, ořešákvelkoplodé. Citron v receptu lze v případě potřeby nahradit pomerančem.
Jak vařit
-
Oloupejte dýni a odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na dlouhé pláty nebo kousky o tloušťce tři až čtyři milimetry, aby nepropadly sušicí mřížkou.
-
Citron nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
-
Vložte dýni a citron v tenkých vrstvách do hrnce. Posypte cukrem. Pokud nějaké ingredience zbyly, opakujte kroky.
-
Necháme chvíli odležet, aby dýně dala šťávu a cukr se rozpustil. To může trvat tři až šest hodin v závislosti na šťavnatosti zeleniny.
-
Přidejte skořici a vše promíchejte.
-
Umístěte pánev na střední teplotu a přiveďte k varu. Vařte pět až šest minut, poté odstraňte z tepla a ochlaďte.
-
Plátky dejte do síta nebo cedníku, aby sirup scedil. Poté položte kousky dýně v jedné vrstvě na stojan. V případě potřeby lze citron také usušit.
-
Sušičku nastavte na 50-60°C. Sušte asi deset hodin, obsah pravidelně kontrolujte.
-
Plátky vyjměte, když jsou pokryty suchou, hustou a mírně průhlednou kůrkou, ale zůstávají elastické.
?
Přidejte kandovanou dýni ovesná kaše A pečeníozdobte jimi dezertypodávejte s čajem místo sladkostí. Zbylý sirup nalijte do sklenice a ochlaďte. Lze je zalévat palačinky A syrniki nebo namočit piškoty na dort.