Jak vyrobit džem z kiwi – Pokyny krok za krokem

Kiwi se z nějakého důvodu nazývá „čínský angrešt“ je také zelené, sladkokyselé, s drobnými semínky a je také ideální pro přípravu domácí marmelády. Pokud milujete toto ovoce čerstvé, pak si k němu určitě vyzkoušejte udělat lahodný dezert. Food.ru vám řekne, jak vyrobit kiwi džem, jak jej správně skladovat a jíst.

Krok 1. Rozhodněte se pro recept

Výroba džemu z kiwi, stejně jako každé jiné jídlo, začíná výběrem receptu. Je jich mnoho počínaje klasickými a jednoduchými, kde se používá pouze kiwi a 300–350 gramů cukru na kilogram. A končí s originálnějšími – s přidáním dalšího ovoce, lahodných bobulí a koření.

Klasika vás potěší příjemnou zelenou barvou a svěží sladkokyselou chutí. Musí ale obsahovat zahušťovadlo pektin, agar-agar, želatinu. Jinak bude konzistence příliš tekutá.

Lze přidat další přísady pro chuť, texturu a aroma

  • banány – udělejte džem sladší a hustší;

  • citrony – dodávají příjemnou kyselost a pomáhají udržovat krásný zelený odstín;

  • pomeranče – primárně zodpovědné za jejich citrusové aroma;

  • jahoda – má sladkost, která se dobře hodí k ovocné kyselosti;

  • jablka, hrušky – spíše ne pro chuť, ale pro objem.

Krok 2. Vyberte si nejzralejší a nejsladší ovoce

K výrobě lahodného džemu je potřeba použít středně zralé kiwi, protože ze zeleného nebo přezrálého nebude dobrý dezert. Naučit se určit stupeň zralosti tohoto ovoce je poměrně jednoduché. Chcete-li to provést, musíte jej nejprve pečlivě prozkoumat povrch musí být jednotný, bez poškození, černých skvrn, tmavých skvrn nebo bílých usazenin. Barva slupky může být buď zelená, nebo hnědá – to je obvykle ukazatel odrůdy, nikoli stupeň zralosti.

Pokud je vše v pořádku, zkuste ovoce jemně vymáčknout. Zralé budou středně elastické, přezrálé příliš měkké a zelené příliš tvrdé. Poslední nuance, kterou stojí za to posoudit, je vůně. Je dobré, když je příjemný, jemný, ovocný. Je špatné, když cítíte tóny alkoholu – to naznačuje začátek fermentačního procesu.

Krok 3 Ovoce oloupejte a nakrájejte

Potřebné ingredience pro vaření byly zakoupeny, nyní je třeba je připravit. Například je vhodné odstranit slupku z kiwi, protože vlákna v misce vás pravděpodobně nepotěší. Slupku samozřejmě můžete odříznout nožem nebo škrabkou na zeleninu, ale existuje jednodušší způsob, jak to udělat

  1. Odřízněte stonek a ocas.

  2. Rozřízněte podélně na dvě poloviny přesuňte nůž od řezu k řezu.

  3. Vložte polévkovou lžíci pod kůži a jedním pohybem vydlabejte dužinu.

  4. Totéž opakujte s druhou polovinou.

V důsledku toho získáte úhledné, oloupané poloviny, které lze nakrájet na sektory, kostky nebo poslat do mixéru.

Pokud vybraný recept na džem obsahuje jiné ovoce nebo bobule, připravte je také. Jahody omyjeme a banány oloupeme. Citrusové plody se také obvykle doporučují oloupat a nakrájet, ale v některých případech může být nutné nejprve oloupat citrony a pomeranče, aby je bylo možné při vaření přidat. Jablka se dají i oloupat, ale je lepší je vařit se slupkou, protože ta obsahuje většinu živin.

Krok 4. Vařte a rolujte

Je čas udělat lahodný džem. Chcete-li to provést, vyberte správné nádobí kiwi obsahuje velké množství kyseliny, takže jednoduchá hliníková pánev nebo litinový hrnec se pro tento úkol nehodí. Faktem je, že tyto kovy se pod vlivem kyseliny a vysoké teploty zhroutí a uvolní škodlivé látky. Nejlepší je vařit ve smaltované pánvi nebo nerezové pánvi.

Jak to správně vařit, závisí na receptu, který si vyberete. Nejčastěji se kousky ovoce vkládají do nádoby, zasypou se cukrem, a když se rozpustí, zapálí se. Jednodušší varianta je přidat krystalový cukr, přidat další potřebné ingredience, například citronovou šťávu a zahušťovadlo, promíchat a hned dát na sporák. Po varu snižte plamen a vařte 5–10 minut.

Je lepší se vyhnout opakovanému vaření sníží se tím ztráta vitaminu C. Právě z tohoto důvodu mnoho receptů navrhuje použití zahušťovadla. Kyselina citronová nebo šťáva zase působí jako konzervant a je zodpovědná i za zachování barvy. Bez ní se krásná zelená změní na méně chutnou hnědou.

Jak skladovat, podávat a jíst

Když dezert připravíte podle zvoleného receptu, nalijte ho do vysterilizovaných sklenic, srolujte, otočte, zabalte do deky a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Poté lze zavařovací sklenice na celou zimu přemístit na chladné místo – při nízkých teplotách budou konzervovány lépe než při pokojové teplotě.

Džem je jedním z nejjednodušších, ale zároveň lahodných dezertů. Podávejte v krásné růžici a jezte lžící zapité čajem nebo kávou. Nebo namazat na sušenky, toasty, chleba – je to velmi chutné.

Dalším případem použití je výroba domácího pečiva. Například jednoduché nebo hromadné koláče, rohlíky, cookies, tvarohové koláče, croissanty. V tomto případě je důležité, aby marmeláda byla nejen chutná, ale také dost hustá. Pokud ten váš toto kritérium nesplňuje, prostudujte si náš podrobný návod a vyberte si jeden z vhodných způsobů, jak ho zesílit.

?

Zelené ovoce používejte nejen na dezerty, ale i na hlavní chody například šťavnaté kebabychutné kotlety nebo jednoduchá zelenina dusit podle našich receptur.

Zde je to, co jsme ještě napsali o neobvyklých typech džemu

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: