Jak vyrobit džem z feijoa – Výhody, technologie a důležité tipy

Feijoa je bobule s jedinečnou vůní a chutí, připomínající jak jahody, tak něco citrusového. Vyrábí se z něj různé dezerty, ale i džem na zimu – čerstvý, jednoduše mletý s cukrem, nebo pravý džem, který se vaří a připravuje „dospělým způsobem“. Hlavní věc je mít čas koupit tyto exotické bobule v sezóně a správně je připravit. V tomto článku vám řekneme, jak vyrobit džem a na co ještě dát pozor.

Co je feijoa

Feijoa, neboli acca, jsou zelené bobule z krásných stálezelených keřů z rodiny Myrtle. Za domovinu rostliny jsou považovány oblasti Jižní Ameriky, ale od konce 19. století byly bobule přivezeny do Francie, poté do Suchumi a Jalty a dále do celého Středomoří a do zemí bývalého Sovětského svazu. Ovoce Akka je jemné a specifické třpytí se nepolapitelnou chutí široké škály ovoce a bobulovin, od banánu po ananas.

K čemu to je

Kromě příjemné chuti a vůně je feijoa mimořádně užitečná – obsahovat velké množství vitamínu C a dalších pro tělo důležitých prvků. Doporučují se jako pomůcka při trávení a jsou vhodné pro ty, kteří hlídá váhu. Řada studií potvrzuje vysokou antioxidační aktivitu tyto bobule, stejně jako jejich antimikrobiální A protizánětlivé vlastnosti. Jen jeden plod denně doplní potřebné množství jódu. Hořčík obsažený v bobulích zmírňuje zánět, odstraňuje přebytečnou vodu z těla a sodík normalizuje rovnováhu vody a soli.

Jak si vybrat

Zralé plody se zkazí do dvou až pěti dnů, proto je nekupujte ve velkém. Ve zralém ovoci se slupka při stlačení prsty trochu svraští, přitom zůstává hustá. Dužina nezralých bobulí bude mít nazelenalý nádech, zatímco dužina zralých bobulí bude průsvitná. Feijoa se nemusí loupat – jeho slupka je jedlá. Výhody těchto bobulí zůstávají i po tepelné úpravě, a to je dobrá zpráva pro ty, kteří se z nich chystají dělat džem.

Jak skladovat

Feijoa je vrtošivá při skladování může být uchovávána v lednici až sedm dní, pak ztmavne. Čím déle jsou bobule skladovány, tím méně užitečných prvků v nich zůstává, protože kyslík, světlo a teplota jsou kontraindikovány pro vitamín C a jód, na které je acca bohatá.

Čerstvé feijoa s cukrem bez vaření

Džem Feijoa není vždy vařený – může být „syrový“, což nijak neovlivňuje jeho chuť, vůni a vlastnosti. Co pro to musíte udělat

  1. Jahody důkladně omyjte.

  2. Odřízněte ocasy a feijoa umelte na mlýnku na maso.

  3. Výslednou hmotu posypte cukrem v poměru jeden a půl kilogramu granulovaného cukru na kilogram bobulí, dobře promíchejte a nechte několik hodin.

  4. Vložte do sterilizovaných sklenic a vložte do chladničky.

Výroba skutečného džemu

Skutečný feijoa džem, a nejen bobule s cukrem, samozřejmě vyžaduje vaření na sporáku. Příprava je stejná jako v prvním případě. Stačí smíchat rozdrcenou bobulovou hmotu s cukrem, vodou a zapálit. Vařte na mírném ohni za stálého míchání a sbírání pěny. To může trvat deset nebo dvacet minut – hmota by měla být hustá a rosolovitá. Poté ochlaďte a vložte do sterilizovaných sklenic.

S čím můžete kombinovat?

Feijoa džem na zimu může být originálnější, pokud doplníte hlavní složku pomerančem, citronem, brusinkami a dokonce i ořechy – arašídy nebo vlašskými ořechy. Pokud k bobulím přidáte čerstvý zázvor, získáte pikantnější chuť a zvýšíte množství vitamínů, které jsou v zimním období tolik potřebné. Některé hospodyňky při volbě možnosti na sporáku nebo vaření bez vaření směle přidávají místo cukru tekutý med, ale my doporučujeme nejprve vystačit s klasickým osvědčeným receptem s krystalovým cukrem.

?

Přečtěte si, jaké neobvyklé přípravky z bobulí můžete udělat na zimu v našem výběru

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: