Site icon nejOzon.cz

Jak vybrat dřevo na uzení – Jak vařit maso, ryby a sýry

Tajemství výroby lahodného domácího uzeného masa je ve správném dřevě. Můžete si koupit pořádný kus masa, dokonale ho marinovat, přivézt si do dače drahou udírnu a všechno vaše úsilí zničit borovým dřívím – borové pryskyřice zkazí produkt hořkostí. Řekneme vám, které možnosti jsou vhodné pro teplé a studené uzení a jak můžete doplnit aroma kouře.

Proč bříza a borovice nejsou nejlepší volbou

Existují dva druhy kouření horké a studené. U prvního způsobu se jídlo zpracovává kouřem i teplem, takže vaření probíhá rychle – za pár hodin. Když je zima, nepoužívají se vysoké teploty, funguje pouze kouř, takže proces trvá několik dní. Palivo pro teplou i studenou metodu se vybírá podle stejného principu nemůžete použít dřevo k uzení, pokud nevíte, z jakého dřeva je. Chuť, barva a vůně hotového pokrmu závisí na jeho plemeni a typu.

Druhy tvrdého dřeva vhodné pro použití v udírně

Ovocné stromy jsou také dobré

Kromě toho jsou vhodné vinná réva a větve bobulových keřů například rybíz, ostružiny.

Bříza není nejlepší volbou, produkuje dehet a hodně sazí, které kazí chuť produktu. Také byste neměli kouřit na jehličnatých stromech pryskyřice obsažené v borovici, smrku, cedru, jedle a modřínu pokrm zhořknou.

Jak zjistit kvalitu palivového dřeva a třísek

Používejte pouze dřevo ze zdravých rostlin. Ujistěte se, že je bez plísní a plísní. Staré, shnilé, shnilé vzorky nebudou fungovat.

Palivové dřevo musí mít správnou vlhkost. V ideálním případě – 9-15%. Můžete to změřit speciálním zařízením – vlhkoměrem. Pokud ne, zvolte světlá lesklá polena. Neměly by být syrové, ale nejsou vhodné ani přesušené ty první budou špatně hořet, ty druhé budou produkovat málo kouře.

Pokud dáváte přednost dřevěné štěpce nebo pilinám, mějte na paměti, že příliš tenké dřevo se pro kulinářské účely nehodí. Palivové dřevo je lepší nasekat sami nebo si koupit vhodný hotový výrobek. Pozor také na vlhkost výrobku stejně jako u palivového dřeva je nutné, aby nebylo příliš suché nebo vlhké. V prvním případě je navlhčete vodou z rozprašovače a nechte vlhkost absorbovat, ve druhém počkejte, až uschnou. Takové dřevo bude doutnat rovnoměrně.

Jak vařit ryby, maso a ovoce

Každé dřevo má své vlastní vlastnosti jedno produkuje kyselý a hustý kouř, druhé produkuje lehké, jemné aroma. Aby nedošlo k záměně, řiďte se nápovědou Food.ru – které palivové dřevo a dřevěné štěpky jsou vhodné pro určité produkty

Co dalšího je důležité vědět

Když chcete zlatavou barvu bez intenzivní vůně, zvolte buk.

Nejuniverzálnější dřevěné třísky jsou olše, jsou dobré pro vaření jakéhokoli masa, zeleniny a sýrů.

Pokud potřebujete jen zvýraznit chuť jídla, vybírejte štěpku z ovocných stromů. Rybě nebo sýru dodá lehkou sladkou vůni a stejnou chuť.

Kouř jakéhokoli dřeva může získat další odstíny pomocí bylin, listů a koření. Chcete-li připravit pokrm s vůní luk a stepí, přidejte do štěpky malý svazek sena a sušený tymián.

Drůbeží maso v udírně bude obzvláště chutné, pokud do dřeva přidáte pár sušených švestek a vavřínových listů.

Větve libeček a pár hrášek libovolné papriky dodá vepřovým pokrmům příjemnou dochuť.

?

Udit ovoce a bobule jako experiment. Meruňka, malina nebo švestka s kouřovým aroma udělají chuť studených koktejlů a horkého čaje zajímavější a bohatší.

Zjistěte, co ještě můžete vařit na venkově nebo v přírodě

Exit mobile version