Jak ušetřit čas v kuchyni a začít jíst výživně – 7 pokrmů, které lze zmrazit pro budoucí použití

Как сэкономить время на кухне и начать полноценно питаться / 7 блюд, которые можно заморозить впрок

Obecná pravidla pro zmrazení

Můžete zmrazit drůbež, maso, ryby ve vařené, pečené, smažené nebo dušené formě, palačinky s náplní, vařenou zeleninu, kastrol, omáčky, polévky, rychlé občerstvení, chléb.

V mrazáku neskladujte bramborovou kaši, vejce, rýži, salát, vodnatou zeleninu, jako jsou rajčata, okurky nebo pokrmy, které obsahují zakysanou smetanu nebo jiné mléčné výrobky.

Před odesláním do mrazáku musí být hotový pokrm ochlazen přirozeně nebo vložením do nádoby s ledem nebo studenou vodou. Poté je třeba produkty rozdělit na porce a umístit do skladovacích nádob.

Potraviny můžete skladovat v nádobách, jednorázových kelímcích, vakuových nebo běžných sáčcích, na prkénku nebo v nádobě, ve které byl pokrm připravován.

1. Bramborové placky

Pokrm, který má desítky názvů bramboráky, ragmunks nebo latkes, se snadno připravuje i mrazí. Náš recept obsahuje jen pár ingrediencí brambory, vejce, mouku a koření. Pokud potřebujete dietnější variantu, můžete palačinky upéct v troubě a mouku nahradit krupicí nebo otrubami. Hotové jídlo by mělo být ochlazeno na pokojovou teplotu a poté přeneseno do nádoby nebo sáčku umístěné v jedné řadě, aby se usnadnilo následné ohřívání. Pro větší pohodlí můžete na nádobu umístit štítek s datem zmrazení.

Experimentujte s náplněmi. Připravte bramboráky s masem, houbami, osmaženou cibulkou nebo slaninou. V této podobě budou také uloženy po dlouhou dobu.

2. Domácí nugety

Křupavý a lahodný kuřecí řízek je připraven k uložení do mrazničky, aby se ohříval, když potřebujete rychlou večeři. Připravte si obalování sami kombinujte krekry s nasekanými mandlemi, arašídy nebo dýňovými semínky. Nugety můžete také obalit v bramborových lupíncích nebo neslazených kukuřičných lupíncích. Aby se maso nevysušilo, přidejte do mletého masa chléb nebo mouku. Zatímco se pokrm zahřívá, připravte si omáčky, přidejte listy salátu a nastrouhejte parmazán.

3. Dušené hovězí maso se zeleninou

Nezpracované červené maso lze skladovat zmrazené až jeden rok, dušené nebo vařené – asi tři měsíce. Vyzkoušejte vařit aromatické a šťavnaté hovězí maso v omáčce z olivového oleje, papriky, cibule a koření. Můžete použít avokádový olej, má nejvyšší kouřový bod a je zdravotně nezávadný. Zatímco se maso rozmrazuje, připravte si čerstvou bramborovou kaši a nasekejte petržel nebo koriandr pro podávání.

4. Kuřecí burrito

Klasické burrito se připravuje s kukuřičnou tortillou, tortillou a trhaným masem – kuřecím, hovězím nebo vepřovým. Z parmezánu, bylinek, hummusu a smažené zeleniny můžete udělat i vegetariánskou verzi fazole, kukuřice, paprika, cibule. Všechny ingredience je třeba rozložit do vrstev, zabalit do role a poslat do mrazáku, kde může být burrito skladováno ne déle než tři měsíce. K tomuto pokrmu se nejlépe hodí salsa omáčka z rajčat, chilli, česneku, cibule, koriandru a koření. Ingredience na něj lze nakrájet na malé kostičky nebo nasekat v mixéru.

5. Burger placičky

Nejprve je potřeba řízky vychladit a poté jednotlivě zabalit do fólie nebo potravinářské fólie a umístit do vzduchotěsné nádoby. Obrobek můžete ohřát v troubě nebo mikrovlnné troubě. Ke mražení jsou vhodné i hotové kuřecí, vepřové a hovězí kotlety vařené na pánvi, troubě nebo v páře, stejně jako karbanátky v rajčatové omáčce. Maso je lepší nejprve rozmrazit v lednici a poté znovu ohřát na mírném ohni.

6. Lasagne a bešamel

Nechte tento klasický italský pokrm před zmrazením zcela vychladnout, aby se zachovala jeho textura. K tomu ho dejte na dvě hodiny do lednice a poté nakrájejte na jednotlivé porce a vložte do vakuových sáčků. Pokud budou lasagne skladovány celé v pekáčku, musí být zabaleny do dvou vrstev potravinářské fólie, aby nevysychaly. Těstoviny se nejčastěji připravují s bešamelovými nebo boloňskými omáčkami, které lze připravit i pro budoucí použití a zamrazit v kelímcích, přičemž jejich chuť a výhody zůstanou zachovány. Obrobek můžete rozmrazit na rozpálené pánvi nebo v troubě.

7. První kurzy

Aby polévka neztratila chuť, musíte ji zmrazit čerstvou a vychlazenou. Hotový první chod nalijte na porce do uzavřených sáčků nebo plastových kbelíků a vložte do mrazáku. Tento způsob skladování je vhodný pro boršč, fazolové, hrachové, houbové, zeleninové polévky, ale i vývar, předem přecezený přes jemné síto. Polévky s těstovinami a rýží se nedoporučuje zmrazovat při zahřátí zhoustnou a získají nechutný šedý nádech.

?

Připravte a zamrazte hlavní ingredience na vaše oblíbené saláty mrkev, řepu, sýr, brambory, masové přísady a den před vařením je přendejte do lednice. Uvolníte tak čas na další domácí práce.

Přečtěte si více o zmrazování potravin v našem výběru

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: