Site icon nejOzon.cz

Jak udělat dýňový džem – 9 jednoduchých receptů na lahodný dezert

1. Pětiminutový dýňový džem

Nejjednodušší způsob, jak udělat dýňový džem, je použít pětiminutovou metodu. Nevyžaduje mnoho námahy a umožňuje vám zachovat maximální prospěšné vlastnosti dýně díky minimálnímu tepelnému zpracování.

Vezměte to na džem

Doba vaření 40 minut.

Než se pustíte do vaření, posypte nakrájenou dýni cukrem, aby vznikla šťáva. Vařte džem v několika fázích přiveďte k varu, vařte pět minut, ochlaďte. Postup stačí opakovat třikrát. Po posledním varu není potřeba džem ihned rozdělovat do sklenic.

2. Dýňová marmeláda se skořicí

Malé množství mleté ​​skořice dodá džemu pikantní vůni a karamelovou příchuť. Pokud chcete zachovat medovou barvu dezertu, použijte při vaření raději tyčinku skořice než prášek.

K přípravě budete potřebovat

Doba vaření 40 minut.

Pro urychlení procesu vaření nakrájejte dýni na malé kostičky. Pokud zvolíte tyčinku skořice, přidejte ji do džemu, jakmile se vaří, a na konci vaření ji vyjměte. Naopak mletou skořici přidejte až na samém konci vaření.

3. Dýňová marmeláda s mandarinkami a skořicí

Džem je stejný džem, pouze s jednotnou texturou, bez velkých kusů bobulí nebo ovoce. Tento dezert je dobré podávat s toastem, houskou nebo použít k pečení. Pro chuť přidejte do džemu pikantní koření badyán, kardamom nebo zázvor.

budete potřebovat

Doba vaření 2 hodiny.

Pomocí mixéru nebo mlýnku na maso umelte ingredience do hladka. Džem vaříme do zhoustnutí, ke konci vaření přidáme skořici a důkladně promícháme.

4. Dýňová marmeláda s citronem

Tento džem má nejen osvěžující sladkokyselou chuť, ale díky citronové kůře také povzbuzující citrusové aroma. Vybírejte plody s tenkou slupkou, které mají ve slupce méně hořkosti.

Tyto produkty budete potřebovat

Doba vaření 1 hodina 20 minut.

Smíchejte cukr s vodou a uvařte sirup. Dýni nakrájejte na malé kostičky a citron na střední plátky. Současně je vložte do sirupu a směs za stálého míchání vařte 45 minut.

5. Dýňová marmeláda s pomerančem a citronem

Další zářivá kombinace dýně a citrusových plodů je v našem originálním receptu s pomerančem a citronem. Texturu dezertu dodává dýně, v chuti a vůni dominuje pomeranč a jemnou kyselost dodává citron.

Na džem budete potřebovat

Doba vaření 1 hodina 40 minut.

Citrusové plody a dýni nakrájené na kostičky dejte do hrnce, přidejte cukr a nechte přes noc, aby zelenina a ovoce pustily šťávu. Džem dusíme na mírném ohni, dokud pořádně nezhoustne.

6. Dýňová marmeláda se sušenými meruňkami

Přidejte do džemu místo čerstvého ovoce sušené meruňky a budete mít pravý královský dezert! Sirup je jantarový a sušené meruňky a dýně připomínají texturou kandované ovoce.

K přípravě budete potřebovat

Doba vaření 2 hodiny 25 minut.

Pokud jsou sušené meruňky příliš suché, namočte je předem do převařené vody, nakrájejte na nudličky a přidejte k dýni nakrájené na kostičky. Vařte stejným způsobem jako pět minut přiveďte k varu, vařte 10–15 minut, vychladněte. Opakujte několikrát, s posledním přístupem nalijte džem do připravených sklenic.

7. Dýňová marmeláda z manga

Nebudete muset kupovat tropické ovoce jako dezert, i když zelenina a ovoce v tomto džemu svou strukturou a chutí připomínají mango.

Pro vaření budete potřebovat tyto produkty

Doba vaření 4 hodiny 30 minut.

Rozdrcenou dýni a mandarinky zakryjte na několik hodin cukrem, aby produkty pustily šťávu. Po varu půl hodiny vařte a vložte do sterilizovaných sklenic.

8. Dýňová medová marmeláda

Originální alternativou k běžné marmeládě nebo džemu je hustý sirup, který barvou i konzistencí připomíná přírodní tekutý med.

budete potřebovat

Doba vaření 2 hodiny 50 minut.

Nakrájenou dýni dejte do hrnce, zalijte medem a nechte 40 minut. Vzniklou šťávu nalijte do misky nebo pánve, ve které budete sirup vařit. Vařte dýni, dokud nepřestane pouštět šťávu. Zeleninu vymačkejte pomocí gázy. Veškerou výslednou šťávu vařte na mírném ohni do zhoustnutí.

9. Dýňová marmeláda s kdoulí

Pevná kdoule s charakteristickou viskozitou a nasládlou dochutí v této marmeládě skvěle doplňuje a zvýrazní chuť dýně.

Na tento dezert budete potřebovat

Doba vaření 1 hodina

Rozdrcené ovoce a zeleninu na několik hodin zasypte krystalovým cukrem, aby vznikla šťáva. Povidla přiveďte k varu a na mírném ohni za občasného míchání vařte půl hodiny, aby se marmeláda nepřipálila.

?

Dýňový džem podávejte jako dezert s bylinkovým čajem, čerstvými koláčky nebo domácími sušenkami.

Další recepty na džemy najdete ve výběru Food.ru

Exit mobile version