Jak sušit jablka v troubě – A jaké odrůdy jsou pro to vhodné

Как сушить яблоки в духовке / И какие сорта для этого подходят

Zahradní jablka lze použít k výrobě džemu, kompotů, pyré, náplní do koláčů a lze je také zmrazit a sušit. Posledně jmenovaný způsob má zjevné výhody za prvé, sušené ovoce nevyžaduje zvláštní podmínky skladování a zabírá málo místa a za druhé zůstává stejně univerzální jako čerstvé. Řekneme vám, jak sušit jablka v troubě, sušičce, mikrovlnné troubě a jak je správně skladovat.

Jaká jablka jsou vhodná k sušení?

Mezi zahradníky a zahradníky v této otázce neexistuje shoda někteří dávají přednost sušení raně zrající odrůdy s tenkou slupkou, jiní preferují pozdní, sladké a kyselé odrůdy. Ve skutečnosti můžete sušit absolutně jakákoli jablka budou se lišit strukturou a chutí, ale jak křehká raná, tak hustší pozdější jsou vhodná pro kompoty a pro náplně do koláčů nebo koláčů a pro jiná jídla.

K problematice můžete přistoupit i z praktického hlediska a usušit ta jablka, která se rychle kazí nebo se nejedí čerstvá. Ušetříte tak většinu úrody.

Jak správně sušit jablka

Před sušením jablek je třeba je pečlivě připravit. Tento proces se skládá z pěti hlavních kroků.

  1. Sbírejte jablka. Ovoce lze odebírat jak ze stromu, tak ze země. Opatrně je umístěte do kbelíků nebo košů a dopravte je na místo recyklace.

  2. Umýt. Plody nasbírané ze stromů stačí opláchnout pod tekoucí vodou. Pokud používáte mršinu, je lepší ji namočit do kbelíku nebo umyvadla, poté rukou nebo měkkou houbou odstranit všechnu nečistotu a opláchnout. Pokud to nestačí, omyjte se speciálním přípravkem na ovoce a zeleninu.

  3. Vyřešte to. Tato fáze může být kombinována s mytím, okamžitým odstraněním shnilých vzorků – neměly by se sušit.

  4. Odstraňte jádra a odřízněte poškozená místa. Pomocí nože nebo speciálního nástroje vyřízněte semínka a v případě potřeby také odstraňte poškození od nárazů nebo hmyzu.

  5. Nakrájíme na plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Jablka můžete sušit celá, ale pro urychlení procesu je lepší je nakrájet na kousky nebo nastrouhat na tenké plátky, jako hranolky.

Při jaké teplotě sušit jablka?

Existuje několik strategií sušit při stabilní teplotě, snížit nebo zvýšit během procesu.

  • při stabilní a stoupající teplotě (například od +35…+40 do +60 stupňů) budou jablka měkká a snadno se žvýkají. Pokud naopak začnete při +70 stupních a dosušíte při +40…+50 °C, budou plátky křupavější, jako hranolky;

  • Jablka můžete sušit při +30…+40 °C – v ovoci tak zůstane zachováno více živin, ale proces zabere poměrně hodně času. Pokud zvýšíte teplotu na +60…+70 °C a necháte tak, ovoce se jednoduše připálí. Za kompromis se považuje teplota +45 až +55 stupňů plátky poměrně rychle uschnou a nezkazí se.

Jak dlouho sušit jablka

Délka času závisí na třech hlavních faktorech na samotných jablkách (procento obsahu vody a velikosti plátků), teplotě a zařízení, ve kterém sušíte. Obvykle je proces rychlejší v peci než v sušičce. A v mikrovlnce je to rychlejší než v troubě.

Pokud jde o teplotu, čím vyšší je, tím méně času to zabere. Při teplotě +55 °C se jablka suší asi pět až osm hodin, při +45 °C na stejný objem to bude trvat asi 10 hodin.

Abyste se ujistili, že jsou jablka suchá, nejprve je vizuálně zkontrolujte. Pokud ovoce ztmavlo a zmenšilo se, natrhejte několik kusů neměla by se z nich uvolňovat žádná vlhkost.

Jak sušit jablka v troubě

Pokud nemáte speciální zařízení na sušení zeleniny a ovoce, použijte běžnou troubu. Je žádoucí, aby byl elektrický a měl konvekční režim pak jej můžete vysušit se zavřenými dveřmi. Pokud není k dispozici funkce cirkulace vzduchu, musí být dvířka spolu s přilehlými fasádami mírně otevřena, aby je nezkazilo teplo z trouby.

Předehřejte troubu na +55…+60 °C ve standardním konvekčním režimu. Plechy vyložte pečicím papírem, položte na něj v jedné vrstvě nakrájená jablka, uhlaďte a vložte do trouby, zavřete. Každých 40–60 minut otevřete dvířka, zamíchejte nebo opatrně otočte plátky a také vyměňte plechy na pečení.

Jak dlouho sušit jablka v sušičce

Doma je nejpohodlnější sušit jablka v zařízení speciálně určeném k tomuto účelu. Dobrá věc na sušičce a elektrické sušičce je, že fungují téměř autonomně. Stačí jablka položit na tácy, nastavit požadovanou teplotu a čas. Vyberte režim od +50 do +55 stupňů a označte šest až osm hodin. Plátky není potřeba míchat, takže se můžete v klidu věnovat své práci.

Když časovač zhasne, zkontrolujte, zda jsou jablka hotová pokud stále pouští šťávu, sušte ovoce další dvě až tři hodiny. Může se také stát, že ovoce na spodních roštech je již hotové, ale na horních je ještě syrové – pak stačí ty spodní vyjmout a horní spustit.

Jak sušit jablka v mikrovlnné troubě

Pokud je jablek jen málo, můžete je sušit i v mikrovlnné troubě. Tato metoda není vhodná pro velkou sklizeň za ​​prvé strávíte spoustu času a za druhé, zařízení jednoduše nevydrží zatížení a selže.

Připravte si talíř – můžete si vzít tác z mikrovlnky. Vyložte ho papírovými ubrousky, utěrkami nebo pečícím papírem. Nahoru položte nakrájená jablka v jedné vrstvě plátky mohou být poměrně velké – to v budoucnu usnadní vaření.

Vložte plech s ovocem do trouby a sušte ho dvě až tři minuty při 1000 W. Poté plátky obraťte kleštěmi nebo pinzetou a sušte další dvě až tři minuty.

Jak správně skladovat sušená jablka

Bez ohledu na to, jak jste jablka sušili, musíte je dobře vychladit pokud přenesete horké sušené ovoce do vzduchotěsné nádoby, vytvoří se kondenzace a objeví se plíseň.

Mimochodem, je lepší nepoužívat uzavřené nádoby na jablka vůbec ať už jde o plastovou nádobu nebo těsný sáček na zip. Skladujte je v plátěném nebo papírovém sáčku na chladném a suchém místě mimo dosah vody a páry. Ideální variantou je horní nebo spodní kuchyňská skříňka, umístěná dále od sporáku a dřezu.

Jablka lze sušit předem, protože je lze skladovat až dva až tři roky. Přípravky je však lepší použít v první zimě, abyste si udělali zásoby čerstvých na další rok.

?

Přečtěte si více o způsobech vaření jablek

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: