Site icon nejOzon.cz

Jak sušit jablka v elektrické sušičce – A co z nich uvařit

Jak vybrat jablka

Aby bylo sušené ovoce chutné, věnujte pozornost pozdním sladkokyselým odrůdám jablek. Plody dozrálé v červenci – začátkem srpna jsou po usušení často sypké a sladké, chuť je jemnější.

Podzimní odrůdy – „antey“, „bogatyr“, „sinap orlovsky“ – jsou hustší. Vybírejte středně velká jablka, protože malá se budou krájet obtížně. Nesušte ovoce, které je silně poškozené nebo které začalo tmavnout. Pokud je například jablko více než z poloviny zkažené, pak je s největší pravděpodobností zbytek již měkký a není vhodný pro proces.

Příprava na sušení

Ovoce dobře opláchněte. Pokud jste si jablka koupili v obchodě, mohou být ošetřena syntetickým voskem, aby se leskla. Doporučujeme použít mycí prostředek na ovoce a zeleninu.

Zda odstranit slupku nebo ne, závisí na vašich preferencích – pokud jste přesto zvolili mírně sypké ovoce, bez něj hrozí, že se změní na kaši. Neodstraňujte jádřinec, pokud plánujete vyrábět kompot nebo kvas ze sušených jablek, kousky pak zůstanou celé a nerozvaří se. V ostatních případech to není potřeba. Ovoce nakrájejte na 0,5 centimetrové plátky nebo kolečka. Jablka rychle ztmavnou – aby se tak nestalo, připravte si roztok z vody a citronové šťávy a plátky tam vložte asi na pět až deset minut. Poté nechte ovoce oschnout na utěrce nebo prkénku nebo je jemně otřete papírovou utěrkou.

Teplota a čas

Plátky rovnoměrně rozložte v elektrické sušičce, snažte se mezi nimi nechat prostor, aby se k sobě nepřilepily. Pokud pro jablka není režim, nastavte teplotu na 60–70 stupňů a za osm až devět hodin budou voňavé plátky hotové. Pokud jste opustili jádro, zvyšte čas. Každé dvě hodiny vyměňte horní a spodní zásobník. Sušit můžete i při teplotě asi 100 stupňů – plody pak budou křupavé a nahnědlé, ale pozor, ať se nespálí. Pokud potřebujete elektrickou sušičku na chvíli vypnout, nezapomeňte nechat víko otevřené, jinak nadměrná vlhkost způsobí, že plátky navlhnou.

Připravenost

Chcete-li zkontrolovat, zda jsou jablka hotová, odstraňte několik plátků, nechte 20 minut vychladnout a poté je natrhejte na dvě části. Pokud není vlhkost a plátky jsou elastické, pak lze zbytek také vyndat z elektrické sušičky. Je lepší je pravidelně kontrolovat, než je udržovat příliš křehké.

Skladování

Usušené plátky vložte do bavlněného nebo plátěného sáčku nebo skleněné nádoby se vzduchotěsným víčkem. Skladujte na chladném a tmavém místě, jako je spíž nebo na samostatné poličce v kuchyňské skříňce, mimo silné aromata, jako je koření nebo káva. Nemíchejte s jiným sušeným ovocem, protože mají různé úrovně vlhkosti. Pokud například k jablkům přidáte sušené švestky, plátky se zbarví a zvlhnou.

Co vařit

Nejčastěji se kompot vyrábí ze sušeného ovoce. Přidejte skořici a rozinky, jako u nás receptnebo sušené meruňky. Právě ze sušených jablek je kompot obzvlášť aromatický, ale z čerstvých jablek nemá příliš výraznou chuť.

Pokud milujete želé, pak k jeho přípravě budete kromě hlavní složky potřebovat bramborový škrob, kyselinu citronovou a cukr. Podávejte k obědu nebo odpolední svačině.

Domácí kvas – další nápoj ze sušených jablek. Po namočení ovoce v horké vodě přidejte droždí a cukr. Kvas podáváme vychlazený. Ze sušených jablek můžete dělat i koláče – upečte je po našem receptbude to trvat jen 20 minut. Sušené ovoce předem namočte ve vodě.

?

Sušte nejen jablka, ale i jiné zahradní ovoce a bobule hrušky, švestky, rybíz. V zimě z nich uvařte výborný zdravý kompot a použijte je jako náplň do koláčů.

Další užitečné informace o sušeném ovoci naleznete v našich článcích

Exit mobile version