Site icon nejOzon.cz

Jak sušit dýňová semínka – V troubě, mikrovlnce, na pánvi

Dýňová semínka jsou cenově dostupným zdrojem bílkovin, minerálů a antioxidantů. Výrobek se přidává do chleba a pečiva, cereálních tyčinek, polévek, müsli, salátů nebo se jí jako obyčejné. Pokud máte dýni, můžete semínka usušit na pánvi nebo v troubě. Řekneme vám, jak sušit dýňová semínka doma.

Jak vybrat dýni se semínky

Příprava

  1. Velkým nožem rozkrojte dýni napůl nebo jednoduše odřízněte vršek.

  2. Pomocí polévkové lžíce vydlabejte semínka.

  3. Opláchněte je pod tekoucí vodou v cedníku, aby neklouzaly.

  4. Nechte několik hodin zaschnout na papírové utěrce.

Sušení

Produkt se suší různými způsoby. Vše záleží na tom, kolik máte času a jaký druh semínek preferujete běžná nebo pražená.

1. Na slunci

Pokud žijete v suchém a horkém klimatu, můžete semena sušit starým způsobem. Vezměte tác, zakryjte ho pergamenem, rozložte semena v rovnoměrné vrstvě a položte na slunce. Umístěte v noci na suché místo. Můžete jej zakrýt gázou, abyste zabránili hmyzu. Za dobrého slunečného počasí budou semena hotová asi za týden a půl. Ale je lepší je vyzkoušet v procesu, abyste pochopili, v jaké fázi jste. Toto jednoduché sušení zachová maximum živin v semenech.

2. V troubě

Obecným pravidlem je pokládat semínka v jedné vrstvě na pečící papír.

Vyberte režim horního ohřevu. Předehřejte troubu na 150 stupňů a vložte plech na pečení. Každých pět minut zrna promíchejte, aby se nepřipálily. Za 15 minut budou hotové.

Předehřejte troubu na maximální teplotu, vložte plech na pečení a snižte teplotu na minimum. Každých pět minut semena promíchejte a po půl hodině vypněte oheň.

3. Na pánvi

Nejoblíbenější metoda. Semínka smažte na středním plameni za stálého míchání. Po 15–30 minutách odstraňte z tepla.

4. Mikrovlnná trouba

Semínka rovnoměrně rozprostřete na skleněnou desku a dejte do mikrovlnné trouby na maximální výkon po dobu dvou minut. Dobře promíchejte a dejte další dvě minuty, ale na střední výkon. Míchejte a opakujte, dokud nedosáhnete dokonalé chuti.

5. V elektrické sušičce

Předehřejte sušičku na 70 stupňů. Na každý tác položte vrstvu semínek. Během sušení je promíchejte a vyměňte podnosy. Když slupka semínek ztmavne, vypněte ji, ale nevyndávejte – nechte hodinu uležet. Toto sušení bude trvat čtyři až sedm hodin.

6. V horkovzdušné troubě

Ne více než 30 minut při teplotě 60 stupňů. Nezapomeňte zamíchat.

Jak pochopit, že semena jsou připravena

Kde skladovat dýňová semínka

Ve skleněné dóze s těsně přiléhajícím víčkem, v keramické misce nebo v látkovém sáčku. Hlavní je, že se dovnitř nedostane vlhkost.

?

Zjistěte o dalších zdravých semenech

Exit mobile version