Jak sušit dýňová semínka – V troubě, mikrovlnce, na pánvi

Dýňová semínka jsou cenově dostupným zdrojem bílkovin, minerálů a antioxidantů. Výrobek se přidává do chleba a pečiva, cereálních tyčinek, polévek, müsli, salátů nebo se jí jako obyčejné. Pokud máte dýni, můžete semínka usušit na pánvi nebo v troubě. Řekneme vám, jak sušit dýňová semínka doma.

Jak vybrat dýni se semínky

  • Podle odrůdy. Štýrská dýně obsahuje ta nejlahodnější semena s oříškovou chutí a jemnou slupkou.

  • Podle hmotnosti. Nejvíce semínek bude ve velké, ale zároveň dost světlé dýni.

  • Podle zvuku. Poklepejte na dýni – dutý zvuk signalizuje, že dýně je zralá a má uvnitř spoustu semínek.

Příprava

  1. Velkým nožem rozkrojte dýni napůl nebo jednoduše odřízněte vršek.

  2. Pomocí polévkové lžíce vydlabejte semínka.

  3. Opláchněte je pod tekoucí vodou v cedníku, aby neklouzaly.

  4. Nechte několik hodin zaschnout na papírové utěrce.

Sušení

Produkt se suší různými způsoby. Vše záleží na tom, kolik máte času a jaký druh semínek preferujete běžná nebo pražená.

1. Na slunci

Pokud žijete v suchém a horkém klimatu, můžete semena sušit starým způsobem. Vezměte tác, zakryjte ho pergamenem, rozložte semena v rovnoměrné vrstvě a položte na slunce. Umístěte v noci na suché místo. Můžete jej zakrýt gázou, abyste zabránili hmyzu. Za dobrého slunečného počasí budou semena hotová asi za týden a půl. Ale je lepší je vyzkoušet v procesu, abyste pochopili, v jaké fázi jste. Toto jednoduché sušení zachová maximum živin v semenech.

2. V troubě

Obecným pravidlem je pokládat semínka v jedné vrstvě na pečící papír.

Vyberte režim horního ohřevu. Předehřejte troubu na 150 stupňů a vložte plech na pečení. Každých pět minut zrna promíchejte, aby se nepřipálily. Za 15 minut budou hotové.

Předehřejte troubu na maximální teplotu, vložte plech na pečení a snižte teplotu na minimum. Každých pět minut semena promíchejte a po půl hodině vypněte oheň.

3. Na pánvi

Nejoblíbenější metoda. Semínka smažte na středním plameni za stálého míchání. Po 15–30 minutách odstraňte z tepla.

4. Mikrovlnná trouba

Semínka rovnoměrně rozprostřete na skleněnou desku a dejte do mikrovlnné trouby na maximální výkon po dobu dvou minut. Dobře promíchejte a dejte další dvě minuty, ale na střední výkon. Míchejte a opakujte, dokud nedosáhnete dokonalé chuti.

5. V elektrické sušičce

Předehřejte sušičku na 70 stupňů. Na každý tác položte vrstvu semínek. Během sušení je promíchejte a vyměňte podnosy. Když slupka semínek ztmavne, vypněte ji, ale nevyndávejte – nechte hodinu uležet. Toto sušení bude trvat čtyři až sedm hodin.

6. V horkovzdušné troubě

Ne více než 30 minut při teplotě 60 stupňů. Nezapomeňte zamíchat.

Jak pochopit, že semena jsou připravena

  • Zbarvily se medově.

  • Skořápka ztvrdla a snadno se sundává.

  • Objevila se příjemná chuť s ořechovými tóny.

Kde skladovat dýňová semínka

Ve skleněné dóze s těsně přiléhajícím víčkem, v keramické misce nebo v látkovém sáčku. Hlavní je, že se dovnitř nedostane vlhkost.

?

Zjistěte o dalších zdravých semenech

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: