Možná vás alespoň jednou napadlo, zda můžete mléko zmrazit a jak to správně udělat, když vám nějaké zbyde. Odpovídáme ano, výrobek lze vložit do chladničky a použít později. Existuje několik způsobů, jak zmrazit mléko – mluvili jsme o výhodách každého z nich a připomněli jsme trvanlivost.
Základní pravidla
-
K tomuto účelu se nejlépe hodí kravské a kozí mléko zakoupené v obchodě.
-
Volte nízkotučnou verzi, jinak se na jejím povrchu mohou při procesu zmrazování tvořit šupinky.
-
Používejte pouze čerstvý produkt.
-
Před vložením do chladničky jej nezapomeňte vychladit teplé nebo horké potraviny by se neměly zmrazovat.
-
Přečtěte si, která nádoba je vhodná pro uchování určitého druhu mléka, jiné možnosti nepoužívejte.
-
Napište datum zmrazení na nádobu a dodržujte datum spotřeby.
-
Nevylévejte tekutinu až po okraj, nechte trochu místa při zmrazení se její objem zvětší.
-
Mléko dobře pohlcuje pachy, proto nádobu pevně uzavřete víčkem.
Jak zmrazit mléko z obchodu
Výrobek samozřejmě můžete dát do mrazáku na pánev, ale zabere to hodně místa. Existují mnohem pohodlnější způsoby
Na dětskou výživu, džusy nebo vodu používejte malé lahvičky do 0,5 litru – tento objem vystačí na přípravu kaše nebo palačinek pro tři osoby.
Dodržujte jednoduchá pravidla
-
Lahve důkladně vypláchněte, otočte dnem vzhůru a nechte vodu odtéct.
-
Nádobu zalijte vroucí vodou. Jednorázové nádobí není potřeba sterilizovat.
-
Nalijte mléko do láhve a zatlačte na ni, aby se uvolnil vzduch. Pevně uzavřete.
-
Zapište si datum zmrazení a vložte do mrazáku.
Je vhodné část produktu z obalu oddělit a zbytek poslat zpět k uskladnění.
Chcete-li udělat vše správně, postupujte podle těchto doporučení
-
Kupte si tašky na zip.
-
Nalijte do ní mléko a nádobu postavte do vysoké pánve, džbánu nebo nádoby, aby tekutina nevytekla.
-
Sáček pevně uzavřete, napište datum a uschovejte.
Tato možnost je ideální, pokud množství zbytků není příliš velké. Zmrazené kostky je vhodné přidat do kávy, kakaa, horké čokolády nebo čaje. Tato metoda je vhodná i pro kokosové, mandlové a ovesné mléko. V láhvi nebo sáčku může být velmi vrstevnatý a nerovnoměrný – u forem je toto riziko eliminováno.
Tento způsob zmrazení produktu je nejjednodušší
-
Formu omyjte, zalijte vroucí vodou a osušte.
-
Opatrně nalijte mléko a ponechte nahoře trochu místa.
-
Nádobu zakryjte, aby se dovnitř nedostaly cizí pachy, uveďte datum a formulář uložte do mrazáku.
Co dělat s domácím mlékem
Zvláštností zmrazení takového produktu je, že musí být nejprve vařen. Některé vitamíny se při tom bohužel ztratí, ale je to cenově nejdostupnější a nejjednodušší způsob dezinfekce doma.
Návod je velmi jednoduchý
-
Dejte mléko na oheň.
-
Když se začne vařit, promíchejte ji lžící, po 3-4 minutách vypněte sporák.
-
Vychladíme, stáhneme mléčnou pěnu.
-
Připravte si sklenici, plastovou láhev nebo misku na led. Nádobu spařte vroucí vodou.
-
Nalijte mléko do nádoby, nahoře nechte 4-5 cm, nechte vychladnout, zadejte datum a vložte do mrazáku.
Jak dlouho skladovat
Optimální trvanlivost v mrazáku je až 6–8 týdnů při teplotě minus 16–20 stupňů. Dále se mléko může zkazit, absorbovat cizí pachy a ztratit chuť.
Jak rozmrazit
Hlavní podmínkou je, že čím pomaleji se produkt rozmrazuje, tím lépe. To lze provést několika způsoby
-
Nechte v kuchyni při pokojové teplotě.
-
Nádobu se zmrazeným mlékem vložte nejprve do studené vody a poté do teplé vody.
-
Přeneste nádobu z mrazáku do chladničky a poté ji nechte několik hodin stát na pultu při pokojové teplotě.
-
Rozmrazte pouze jednou, pokud se pokusíte zmrazit znovu, může se produkt zhoršit a změnit chuť a aroma.
-
Pokud se mléko během procesu rozmrazování velmi oddělí, mixujte ho několik sekund pomocí mixéru.
?
Nevyhazujte mléko, pokud jste ho nezmrazili, než se zkazí. K přípravě některých pokrmů můžete použít produkt, který právě začíná kysat našli jsme pět nápadů.