Site icon nejOzon.cz

Jak správně zmrazit mléko – V tácku na led, sáčku a lahvičce

Možná vás alespoň jednou napadlo, zda můžete mléko zmrazit a jak to správně udělat, když vám nějaké zbyde. Odpovídáme ano, výrobek lze vložit do chladničky a použít později. Existuje několik způsobů, jak zmrazit mléko – mluvili jsme o výhodách každého z nich a připomněli jsme trvanlivost.

Základní pravidla

Jak zmrazit mléko z obchodu

Výrobek samozřejmě můžete dát do mrazáku na pánev, ale zabere to hodně místa. Existují mnohem pohodlnější způsoby

Na dětskou výživu, džusy nebo vodu používejte malé lahvičky do 0,5 litru – tento objem vystačí na přípravu kaše nebo palačinek pro tři osoby.

Dodržujte jednoduchá pravidla

  1. Lahve důkladně vypláchněte, otočte dnem vzhůru a nechte vodu odtéct.

  2. Nádobu zalijte vroucí vodou. Jednorázové nádobí není potřeba sterilizovat.

  3. Nalijte mléko do láhve a zatlačte na ni, aby se uvolnil vzduch. Pevně ​​uzavřete.

  4. Zapište si datum zmrazení a vložte do mrazáku.

Je vhodné část produktu z obalu oddělit a zbytek poslat zpět k uskladnění.

Chcete-li udělat vše správně, postupujte podle těchto doporučení

  1. Kupte si tašky na zip.

  2. Nalijte do ní mléko a nádobu postavte do vysoké pánve, džbánu nebo nádoby, aby tekutina nevytekla.

  3. Sáček pevně uzavřete, napište datum a uschovejte.

Tato možnost je ideální, pokud množství zbytků není příliš velké. Zmrazené kostky je vhodné přidat do kávy, kakaa, horké čokolády nebo čaje. Tato metoda je vhodná i pro kokosové, mandlové a ovesné mléko. V láhvi nebo sáčku může být velmi vrstevnatý a nerovnoměrný – u forem je toto riziko eliminováno.

Tento způsob zmrazení produktu je nejjednodušší

  1. Formu omyjte, zalijte vroucí vodou a osušte.

  2. Opatrně nalijte mléko a ponechte nahoře trochu místa.

  3. Nádobu zakryjte, aby se dovnitř nedostaly cizí pachy, uveďte datum a formulář uložte do mrazáku.

Co dělat s domácím mlékem

Zvláštností zmrazení takového produktu je, že musí být nejprve vařen. Některé vitamíny se při tom bohužel ztratí, ale je to cenově nejdostupnější a nejjednodušší způsob dezinfekce doma.

Návod je velmi jednoduchý

  1. Dejte mléko na oheň.

  2. Když se začne vařit, promíchejte ji lžící, po 3-4 minutách vypněte sporák.

  3. Vychladíme, stáhneme mléčnou pěnu.

  4. Připravte si sklenici, plastovou láhev nebo misku na led. Nádobu spařte vroucí vodou.

  5. Nalijte mléko do nádoby, nahoře nechte 4-5 cm, nechte vychladnout, zadejte datum a vložte do mrazáku.

Jak dlouho skladovat

Optimální trvanlivost v mrazáku je až 6–8 týdnů při teplotě minus 16–20 stupňů. Dále se mléko může zkazit, absorbovat cizí pachy a ztratit chuť.

Jak rozmrazit

Hlavní podmínkou je, že čím pomaleji se produkt rozmrazuje, tím lépe. To lze provést několika způsoby

?

Nevyhazujte mléko, pokud jste ho nezmrazili, než se zkazí. K přípravě některých pokrmů můžete použít produkt, který právě začíná kysat našli jsme pět nápadů.

Zjistěte více o rostlinném mléce

Exit mobile version