Site icon nejOzon.cz

Jak nasolit ryby – Pokyny Food.ru

Jak vybrat správný produkt

Vychlazené ryby je nejlepší nasolit. Mělo by být elastické, s lesklými šupinami a růžovými žábrami.

Vybírejte ryby s neporušenými šupinami, protože ty pomáhají udržet vlhkost a chrání maso před vysycháním. Dávejte pozor na velikost ryb aby bylo solení jednotnější, osolte malá jatečně upravená těla nebo středně velké filé. Pokud nemůžete najít čerstvý nebo chlazený produkt, můžete si koupit zmrazený.

Jak správně krájet ryby na solení

Nejprve vyčistěte výrobek. To lze provést nožem, škrábáním jatečně upraveného těla proti šupinám. Je důležité vyčistit celý povrch ryby, aby byla zajištěna stejnoměrná slanost.

Poté je třeba opatrně vyjmout vnitřky, odříznout hlavu a ploutve. Nezapomeňte opláchnout dutinu pod tekoucí vodou, abyste odstranili krev a sraženiny. Korpus rozdělte na porce nebo filety.

Poté rybu osušte, aby se sůl a koření lépe vstřebaly do masa.

Obecné zásady domácího moření

Jak je ryba slaná, nezávisí na množství soli, ale na době solení. Obvykle se sůl přidává v poměru 5–10 % hmotnosti ryby. Losos a další druhy budou připraveny rychleji, pokud je solíte pod tlakem a vyhnete se kontaktu se vzduchem.

Lehce nasolené ryby netrvají déle než jeden den, středně nasolené ryby dva dny. Pokud ryby nasolíte tři až sedm dní, získáte produkt s dlouhou trvanlivostí.

Podle doby a množství soli byste se měli zaměřit na trvanlivost. Lososa, který byl nasolen ne déle než 12 hodin, by měl být spotřebován do dvou dnů a sledě nebo makrela do pěti dnů.

Metody solení

Existuje několik způsobů, jak solit ryby.

Jakou sůl zvolit

K solení použijte hrubozrnnou kamennou nebo kuchyňskou sůl. Jeho krystalky se rozpouštějí pomaleji, takže pronikají do masa rovnoměrněji. Hrubá sůl na rozdíl od jemně mleté ​​soli neobsahuje žádné nečistoty ani přísady. To je důležité, aby se nezkazila chuť ryby a textura filé.

Správné nádobí a sada koření

Můžete použít skleněné, keramické, smaltované nádoby s těsně přiléhajícími víky. Vhodné jsou i nádoby z kvalitního plastu, bez kovových prvků sůl může reagovat s kovem. Pro suché solení vezměte dřevěné vany nebo krabice s otvory.

Pro bohatou chuť použijte černý pepř, bobkový list, kmín, koriandr a hřebíček. Kopr, petržel a zelená cibule dodají pokrmu svěžest, zatímco česnek a citronová kůra zvýrazňují chuť ryby.

Jak správně solit ryby

Nabízíme několik receptů na slané ryby.

Lehce osolený losos

Je to jednoduchá a chutná svačina.

Ingredience

Doba vaření 12 hodin 20 minut.

Nejprve připravte filet zbavte ho filmů, kostí a ploutví. Poté rybu opláchněte a lehce osušte papírovou utěrkou. Kousek potřete směsí cukru a soli, zabalte do potravinářské fólie, vložte do nádoby a dejte do lednice. Za 12 hodin bude losos hotový. Rybu nakrájíme na tenké plátky a podáváme.

Solená makrela

Makrela je jedním z nejoblíbenějších druhů ryb pro domácí solení. Jeho bohatá chuť a hustá textura jsou vhodné pro přípravu svačin.

Ingredience

Doba vaření 25 hodin.

Nejprve je třeba kostru vykuchat, omýt, nakrájet na kousky a dát do nádoby. Připravte lák nalijte vodu do hrnce, přiveďte k varu, poté přidejte bobkový list a koření. Ochlaďte na pokojovou teplotu a nalijte na kousky makrely. Během dne bude výrobek v lednici osolený. Podávejte osolené makrely ochucené slunečnicovým olejem a ozdobené kolečky cibule.

Pikantní pstruh

Filet je lepší osolit, proto je třeba rybu nejprve nakrájet.

Ingredience

Doba vaření 25 hodin.

Nejprve si připravte lák. Vařte vodu a přidejte sůl, cukr, bobkový list a kuličky pepře. Vařte, dokud se krystaly soli úplně nerozpustí, a poté ochlaďte. Do nádoby vložte kousek pstruha kůží dolů a naplňte vychladlým lákem. Dejte na den do lednice. Pro podávání nakrájejte pstruha na tenké plátky proti srsti.

Solené šproty

Vyzkoušejte slané šproty – maso je jemné a šťavnaté.

Ingredience

Doba vaření 25 hodin.

Rozmrazte a dobře opláchněte šproty, poté je vložte do nádoby. Připravte lák přiveďte vodu k varu a přidejte sůl, cukr a koření, poté nechte vychladnout. Šproty zalijte studeným nálevem a nechte jeden den v lednici. Podáváme na talíři s kolečky cibule.

?

Naučte se připravit bruschettu, abyste si zpestřili své každodenní i sváteční menu. Experimentujte s přísadami a kombinujte slané ryby avokádo, tvaroh A vejce.

Přečtěte si, jak jinak můžete vařit ryby

Exit mobile version