Site icon nejOzon.cz

Co je to domácí udírna – A jaká jídla se v ní dají vařit

Mnoho lidí neriskuje pořízení domácí udírny kvůli obtížím s jejím používáním. Vařit v něm vlastně není vůbec těžké. Prozradíme vám, jak udit maso, ryby, zeleninu, houby a dokonce i mléčné výrobky.

Jak probíhá proces kouření?

Uzení je zpracování produktů horkým kouřem v uzavřené komoře. Do udírny vložte jídlo a mokré dřevěné třísky. Zavřete a zapálte. Aby štěpka začala udit, musí být v udírně vysoká teplota. Proto je během procesu vaření miska nasycena kouřem.

Jak připravit pokrm na uzení

  1. Vybírejte čerstvé a kvalitní suroviny.

  2. Jídlo nakrájejte, osolte nebo marinujte.

  3. Připravte dřevěné štěpky. Vhodné z olše, jabloně, dubu, jasanu, kaštanu, vrby a meruněk. Borové chipsy zanechávají hořkou chuť, s výjimkou jalovce.

  4. Dřevěné štěpky dejte do speciálního tácu a navlhčete je vodou, aby kouřily, ale nepálily.

  5. Připravené jídlo vložte do přihrádky na potraviny zavěste nebo položte na mřížku.

  6. Zavřete víko.

  7. Zapalte oheň pod udírnou.

  8. Zahřejte přístroj na požadovanou teplotu podle receptury.

Po dosažení optimální teploty uvnitř udírny začíná dlouhý proces uzení za tepla nebo za studena, jehož trvání závisí na typu produktu nebo technologie horký způsob je rychlejší.

Vepřový bůček

Jak se připravit

  1. Vyberte si svěží hruď s tenkou kůží a minimální žilnatinou.

  2. Maso předem nasolte na kilogram vepřového přidejte tři lžíce soli, čtyři stroužky česneku, bobkový list a černý pepř, ingredience promíchejte a maso jimi potřete.

  3. Zabalte do látky a dejte na den do lednice.

Jak dlouho kouřit hrudí

Při teplotě 80-100 °C hrudí uďte 40-60 minut, chcete-li dosáhnout zlatohnědé kůrky, pak o 10-15 minut déle;

Salo

Jak se připravit

  1. Vybírejte bílé sádlo bez žlutého odstínu s tenkými vrstvami masa, s kůží.

  2. Výrobek před uzením nakrájejte na tři až čtyři centimetry silné a asi 10 centimetrů dlouhé, se slupkou.

  3. Nejjednodušší způsob nakládání je potřít směsí soli, nasekaného česneku, černého pepře a bobkového listu. Vyberte další koření podle chuti koriandr, kmín, chilli paprička, paprika.

  4. Osolené sádlo dejte po vrstvách do nádoby a dejte na dvě až tři hodiny do lednice.

Jak dlouho kouřit sádlo

Udírnu předehřejeme na 100°C a necháme 20 minut, poté snížíme teplotu na cca 80°C a udíme dalších 30-60 minut podle velikosti kousků sádla.

Kuře

Jak se připravit

K uzení je vhodné celé kuře i jakékoli jeho části paličky, stehna, křídla, prsa.

  1. Korpus uvaříme vcelku nebo nakrájíme na dvě a více částí.

  2. Maso potřete solí na kilogram kuřete potřebujete asi 20 gramů soli a koření podle chuti – kari, paprika, kurkuma, česnek, tymián, rozmarýn, černý pepř, slunečnicový chmel.

  3. Vložte do nádoby nebo plastového sáčku a dejte na jednu a půl až dvě hodiny do chladničky.

Jak dlouho udit kuře

Doba vaření závisí na velikosti produktu

Ryba

Jak se připravit

  1. Vyberte si tučné ryby všechny druhy lososa, sumce, sledě, sledě, makrely. Snažte se udržet korpusy nebo nakrájené kusy přibližně stejně velké.

  2. Před uzením odstraňte žábry a vnitřnosti, ušetříte hlavu a šupiny.

  3. Vykuchanou rybu opláchněte, potřete zvenčí i zevnitř solí a nechte hodinu a půl odležet.

  4. Opláchněte zbývající sůl, osušte rybu a začněte udit.

Jak dlouho kouřit ryby

Při průměrné teplotě 70-90 °C bude makrela a huňáček hotový za 40 minut, cejn, okoun, pstruh – za 45-55 minut.

Žampiony

Jak se připravit

  1. Marinujte houby v rostlinném oleji, soli a slunečnicovém chmelu. Na jeden kilogram hub budete potřebovat sklenici másla a jednu lžičku soli a koření.

  2. Nechte jednu až dvě hodiny působit.

Jak dlouho kouřit žampiony

Přibližně 40 minut při teplotě 80-100 °C.

Lilek

Lilek je jedna z nejlepších zelenin pro uzení za tepla.

Jak se připravit

  1. Nakrájejte na silné plátky nebo podélně na čtvrtky.

  2. Marinujte v kořeněném oleji nebo vodě se solí, octem a oblíbeným kořením.

  3. Nechte jednu až dvě hodiny působit.

Pokud chcete udit celé lilky, nepotřebujete žádnou speciální přípravu. Stačí udělat pár vpichů do kůže vidličkou.

Podobným způsobem se na uzení připravují papriky, cuketa a rajčata.

Jak dlouho kouřit lilek

Při teplotě 70-100 °C až hodinu.

?

Mohlo by vás zajímat

Exit mobile version