Site icon nejOzon.cz

9 receptů na marinádu – Vaření zeleniny při zachování vitamínů

Nakládané okurky a rajčata, kysané zelí a zeleninový salát jsou výbornou dekorací na zimní stůl. Navzdory rozmanitosti nakládané zeleniny na pultech obchodů jsou vaše vlastní konzervy zdravější a chutnější. Jak správně připravit zeleninu na zimu, aby byla bezpečná. Které konzervované potraviny si uchovávají více vitamínů? Odpovědi na otázky a recepty, které budou vyhovovat vaší chuti, jsou v této kolekci.

Historie marinády

Předpokládá se, že marináda jako způsob uchování potravin byla vynalezena ve starověkém Římě. Pro vojáky na tažení byly připraveny konzervy a ryby.

Je známo, že nejen Římané nakládali jídlo Skandinávci a Japonci připravovali ryby a mořské řasy pro budoucí použití a Indové používali koření k přípravě konzervované zeleniny.

„Marinád je mnoho. Vycházejí ze základu, se kterým pak kuchaři experimentují. Základy marinád pro zeleninu, maso a ryby jsou různé. Marináda na zeleninu je tedy založena na kyselině. Nejčastěji se přidává ocet, a pokud se před podáváním marinují, například na salát, přidávají kyselé ovoce nebo bobule, jako je citron nebo limetka,“ říká šéfkuchař Alexander Pryadkin.

V základní marinádě pro konzervování jsou vyžadovány následující

Výhody a poškození marinády

Odborníci na výživu argumentují, zda je konzervovaná zelenina na zimu prospěšná nebo škodlivá. Někteří tvrdí, že takové produkty jsou „mrtvé“. Koneckonců, během zpracování se většina vitamínů a mikroelementů ztrácí.

„Tato zelenina nemá žádnou vlastní chuť. Chuť berou z koření. Kyselina a koření dráždí chuťové buňky, takže můžeme jíst hodně přesolená jídla, což škodí,“ říká výživová poradkyně Olga Orlová.

Jak udělat zásoby zeleniny zdravější? Lékaři doporučují upřednostňovat fermentované, nakládané a lehce solené potraviny. A zeleninu konzervujte ve vlastní šťávě. V takových přípravcích je více vitamínů.

Existuje také konzervovaná zelenina, která je lepší než čerstvá

1. Okurky v pikantní marinádě

Nakládané okurky v Rusku byly oblíbeným jídlem obyčejných lidí i královské rodiny. A dnes má každá hospodyňka svůj vlastní recept na marinádu na zeleninu.

„Nakládané okurky mají mnoho užitečných vlastností pomáhají tělu při intoxikaci, a proto lékaři doporučují jíst nakládané okurky s alkoholem. Pomáhají vyrovnávat mikroflóru ve střevech a zmírňují zácpu. Jedna nebo dvě okurky denně proto budou prospěšné,“ radí výživová poradkyně Olga Orlová.

2. Nakládané zelí

Chcete-li připravit křupavé zelí, šéfkuchař Alexander Pryadkin doporučuje použít třílitrovou nádobu a produkt do ní pevně vtlačit. Pro marinádu použijte čištěnou balenou vodu nebo vodu ze zdroje.

„Čím je v místnosti tepleji, tím rychleji bude zelí kvasit. Nedávejte ho proto do lednice ani na balkon. Je lepší ho umístit blíže k radiátoru,“ komentuje šéfkuchař.

3. Nakládaná cuketa

Oblíbená zelenina v letních chatách. Z cukety se připravují jak přílohy, tak hlavní jídla. Zároveň si zachovává mnoho užitečných vlastností.

„Jednou z důležitých složek cukety je vláknina. Zasytí a napomáhají metabolismu. Pokud je zelenina správně konzervována, vláknina v ní zůstává a nadále pozitivně působí na organismus,“ říká nutriční specialistka.

4. Pepř v zavařovací sklenici

Základem tohoto jídla je paprika. Zelenina obsahuje hodně vitamínu C, který posiluje imunitní systém. Ovoce nakrájíme, připravíme jednoduchou marinádu z vody, octa, soli, mletého pepře a rostlinného oleje. Zeleninu smíchejte s náplní do sklenice a nechte dva až tři dny nebo na zimu.

5. Rajčatové lečo

Srdce a cévy vám za tento pokrm poděkují. Obsahuje jak antioxidanty, tak beta-karoten. Lečo získává tyto látky z rajčat, mrkve a papriky. V hotovém pokrmu je jich více než v syrové zelenině.

6. „Vitamínový“ salát na zimu

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak připravit zdravou zeleninu na zimu.

„Takové saláty jsou užitečné pro ty, kteří si hlídají postavu. Miska je sytá a nízkokalorická. Dalším benefitem je, že takové saláty jsou bohaté například na hořčík a železo, které jsou důležité pro cévy a pokožku,“ říká Olga Orlová.

7. Konzervované fazole

„Fazole v konzervě si i přes zpracování zachovávají potřebnou vlákninu, vitamíny A a B. Fazole mají vysoký obsah železa, draslíku, sodíku, zinku, fosforu, hořčíku a selenu. Tento soubor živin pomáhá tělu v metabolismu sacharidů a bílkovin. Je to důležité pro ty, kteří chtějí zhubnout. Pokrm obsahuje málo tuku, takže se vám v pase neobjeví gramy navíc,“ komentuje nutriční specialistka.

8. Nakládaný květák

Aby příprava fungovala, kuchaři doporučují používat zelí bez poškození květenství. Zelenina by měla mít bílou nebo krémovou barvu. Je lepší vzít sklenice o objemu 0,5 litru. Skladujte obrobek na chladném místě.

9. Marinovaný lilek

Od starověku byl lilek považován za mírné afrodiziakum. Proto byla pro léčbu potence předepsána lilková dieta. Jíst pokrm z lilku je prospěšný i pro ženy. Zelenina obsahuje hodně vlákniny, která odvádí z těla škodlivé látky, a je nízkokalorická.

?

Důkladně omyjte a sterilizujte nádoby pro polotovary. Výsledný produkt by měl být správně skladován. Tato opatření pomohou chránit před botulismem. Pokud je sklenice nafouklá nebo se na dně vytvořil bílý prstenec a marináda se zakalí, je lepší takové konzervy vyhodit.

Přečtěte si, co dalšího se připravit na chladné období

Exit mobile version