7 způsobů, jak udit ryby – S udírnou a bez ní

Uzení ryb je poměrně jednoduchý proces, ale existují určité nuance. Je třeba si uvědomit, že léčba kouřem není vhodná pro každou odrůdu. Také doma je důležité vzít v úvahu vlastnosti těch odrůd, které lze kouřit. Abyste se při vaření vyvarovali chyb a dosáhli požadovaného výsledku, dodržujte pouze osvědčené recepty – například ty z našeho výběru.

1. Teplem uzená treska

Treska obsahuje minimální množství tuku, ale hodně bílkovin, vitamínů a minerálů. Je zvláště bohatý na vitamíny skupiny B, fosfor, jód, selen, chrom, proto může a měl by být zařazen do jídelníčku ve vařené, pečené nebo uzené formě.

Doporučujeme připravovat ryby metodou horkého uzení k tomu budete potřebovat udírnu, olšové lupínky a samotnou tresku. Je lepší vzít kostru čerstvé nebo chlazené, ale ne zmrazené tímto způsobem bude textura hustší. Před odesláním do udírny je třeba odstranit vnitřnosti, můžete také odříznout hlavu a ocas. Poté marinujte solí a kořením, osušte – a teprve poté naložte do stroje spolu s pilinami.

2. Kapr v kotlíku

Pokud nemáte domácí udírnu, můžete ji nahradit jakýmkoli pokrmem s poklicí, například běžným kotlíkem. Jediné, co je potřeba, je doplnit vhodnou kruhovou mřížkou, která se instaluje přibližně uprostřed. Potraviny se pokládají na rošt a pod ním doutnají dřevěné třísky princip fungování je stejný jako u specializovaných zařízení.

Tato možnost uzení je vhodná pro malé ryby například kapra, kapra, karase a sýry. Pokud jsou korpusy velké, můžete je rozpůlit, bude to také chutné. Ale pak bude nutné zkrátit dobu zpracování z hodiny na 20–30 minut – vše závisí na velikosti kusů.

3. Parmice v troubě

Další alternativní možností je udit doma pomocí běžné trouby. Technologie je mírně odlišná, ale podstata je stejná dřevěné štěpky se zahřívají a doutnají a nasycují jídlo aromatickým kouřem.

Doporučujeme připravit parmice tímto způsobem, ale ve skutečnosti je tato metoda vhodná pro různá plemena jak jednoduchého říčního karase, tak sofistikovanější mořské tresky. Hlavní věc je upravit čas podle velikosti čím větší je vzorek, tím déle by měl proces trvat.

4. Karas na třešňových pilinách

Nejčastěji se pro uzení volí olšové lupínky produkuje relativně málo kouře, ale chuť je sladší a jemnější. Pokud však rádi experimentujete, můžete použít jiné dřevo.

  • Jablko a hruška mají podobný sladký profil jako olše, ale také přidávají ovocné tóny.

  • Třešně jsou uzené obvykle se používají ke zvěřině nebo červenému masu, ale můžete experimentovat s rybami. S ním bude uzené aroma intenzivnější.

  • Javor lze smíchat s jakýmkoli ovocným stromem a vytvořit tak jemnější, jemnější vůni.

  • Jalovec se používá výhradně jako přísada do olše nebo javoru. Dává příjemné tóny borovice.

5. Jeseter v sójové omáčce

Chcete-li si doma vyrobit skutečnou lahůdku, použijte jako základ jeseter nebo jesetera tyto odrůdy jsou vzácné a drahé, ale stojí za to. Tady jde hlavně o to nepřehánět a nepřebíjet už tak bohatou chuť marinádou, kořením nebo kouřem, všeho by mělo být s mírou.

Sterlet se nevaří dlouho při 80–100 stupních, což se obvykle udržuje v udírnách. Na průměrnou mršinu stačí půl hodiny. Poté jej musíte vyjmout, položit na misku a okamžitě podávat na stůl.

6. Za studena uzený růžový losos

Tato metoda zahrnuje dlouhodobou fumigaci při nízké teplotě 18–30 stupňů. To znamená, že produkty se během procesu nepečou, ale spíše suší. Často se tímto způsobem připravují tučné odrůdy makrela, losos, pstruh. Při zahřívání z nich totiž vytéká tuk a při sušení se přerozděluje v tkáních a ukládá se uvnitř.

Tato možnost je však také skvělá pro méně tučného růžového lososa je to vynikající svačina nebo chutný doplněk k jakémukoli toastu, sendvičům nebo salátům.

7. Makrela bez udírny

Nejjednodušší a nejdostupnější obdobou klasické studené metody je marinování v čaji s přídavkem cibulových slupek a tekutého kouře. Čaj a slupky dodávají masu příjemný zlatavý odstín a kuřácká tekutina mu dodává charakteristické aroma. Výsledkem je lahodný předkrm, který je dobré podávat s vařenými bramborami nebo salátem.

Tato jednoduchá technologie pomůže, pokud nemáte speciální vykuřovací zařízení nebo zrovna nemůžete vyrazit do přírody. Stejným způsobem můžete vařit lososa, růžového lososa nebo dokonce kapra.

Jak skladovat a co připravit

Hotový výrobek se uchovává v chladničce. Trvanlivost jatečně upraveného těla „pečeného“ v kouři je až tři dny a „sušeného“ těla až jeden měsíc. Chcete-li ji prodloužit, můžete ji zatavit ve vakuu nebo zmrazit. Nebo se uchýlit ke dvěma metodám najednou takto nejen zakonzervujete uzenou pochoutku, ale také se vyhnete šíření kouřového zápachu po celé mrazničce.

Rybu můžete jíst jen tak jako předkrm nebo druhé jídlo s vhodnou přílohou. Navíc je tuňák dobrý v toastymakrela – v občerstveních sendvičea růžový losos bude výbornou náplní onigiri. Nezapomeňte na rybí saláty jednoduché – s salátová směs a zeleninai složitější – například listové těsto „Mimóza“ nebo jemné brambory.

?

Připravte si doma nejen uzené, ale i solené ryby například lososový gravlax, podle nás oblíbený ve skandinávských zemích recept.

Jaké jsou výhody různých druhů ryb, jak určit čerstvost mořských plodů a jak je správně čistit

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: