Mandarinky jsou zdrojem vitamínu C, vlákniny a betakarotenu. Jednou z možností, jak zachovat jejich blahodárné vlastnosti a osvěžující chuť, je udělat džem. Může být podáván jako samostatný dezert nebo jako doplněk jídel a pečiva. Řekneme vám, jak správně připravit sladkou a lahodnou pochoutku doma, a také se podělíme o jednoduché recepty.
Jak správně vařit
Při přípravě dezertu zvažte několik pravidel.
-
Dejte přednost sladkým, zralým plodům s neporušenou a hladkou slupkou dobře si zachovají tvar, chuť a vůni.
-
Pokud použijete nezralé ovoce, musí být jejich kyselost kompenzována cukrem. Je lepší se vyhnout příliš zralému ovoci při vaření se může rozpadnout.
-
Slupky lze přidat nebo odebrat podle vaší chuti. Pokud ji však použijete, musíte plody předem omýt a opařit vroucí vodou.
-
Semena nejsou potřeba – mohou zkazit chuť produktu hořkostí. Takže buď zvolte bezsemennou odrůdu, nebo ručně odstraňte semínka z každého plátku.
-
K vaření nepoužívejte měděné nádobí při zahřívání kov uvolňuje zdraví škodlivý oxid. Vyberte si nerezové nádobí s nízkými okraji.
-
Výrobek ve sterilizované nádobě se skladuje na chladném a tmavém místě po dobu až dvou let.
Mandarinky se kombinují s cuketou, dýní a dýní. Pro bohatou chuť můžete použít kyselé bobule a různé koření.
Co umíš vařit
Nabízíme několik možností pro lahodnou pochoutku. Džem podávejte na toasty, palačinky, lívance a také jako doplněk k paštice a sýru.
1. Klasika
Mandarinky omyjeme, oloupeme a rozdělíme na plátky. Poté je vložte do hrnce a vařte asi půl hodiny. Hotovou pochoutku dejte do sklenic.
2. S pomeranči a zázvorem
Zkuste přidat mletý zázvor výsledkem je silný koncentrát vitamínů – pikantní, hřejivý a lahodný. K masu a sýru se hodí lehce nakyslá a sladkokyselá marmeláda.
3. S lískovými oříšky
Přidáním bude dezert ještě zdravější lískové ořechykterý je bohatý na bílkoviny. A pro bohatou chuť použijte skořici a kardamom.
4. S cuketou
Chcete-li citrusovou příchuť zředit a konzistenci džemu sjednotit, použijte cuketu. Tento dezert se ukazuje jako zdravý a dietní.
5. Z mandarinkových slupek
Pokud jsou všechny plátky mandarinky snědeny, nespěchejte s vyhazováním kůry udělejte z ní lahodnou marmeládu. Nakrájejte kůry, vařte je asi hodinu, poté uvařte sirup a vařte další dvě hodiny.
?
Slupku z mandarinky nevyhazujte, ale vyrobte kandované ovoce. Podávejte je jako samostatné jídlo nebo přidejte do dezertů.