3 způsoby, jak vyrobit kandovanou cuketu – Pokorné kouzlo kandované zeleniny

Kandované ovoce se tradičně vyrábí z ovoce, bobulovin, citrusových slupek a slupek vodního melounu, ale některé druhy zeleniny jsou vhodné i pro kandované přípravky. Food.ru vám poradí, jak doma proměnit cuketu na oblíbenou orientální sladkost.

Vyberte a zpracujte správně

Vybírejte plody lehce přezrálé, jejich dužina je hustá a pružná, lépe drží tvar a taková cuketa obsahuje méně vody, takže se rychleji odpaří. Zkontrolujte, zda mezi vybranou zeleninou není nahnilá zelenina.

Cuketu omyjeme pod tekoucí studenou vodou, oloupeme a zbavíme semínek.

Dužinu nakrájejte na kousky libovolného tvaru kostka, půlkruh, tyč. Povinná podmínka je jen jedna tloušťka by měla být dva až tři centimetry, protože po uvaření a usušení se plátky zmenší asi na polovinu.

Vařte správně

Na dva kilogramy dýňové dužiny budete potřebovat jeden velký citron a dvě sklenice cukru. Mějte na paměti, že se jedná o přibližné poměry, existují recepty s méně a více cukru. Místo citronu poslouží limetka nebo pomeranč.

  • Kousky dužiny vložte do hrnce, přidejte cukr, přikryjte pokličkou a několikrát protřepejte. Nechte působit jednu a půl až dvě hodiny. Cukr by se měl rozpustit.

  • Citron důkladně omyjte a kůru nakrájejte na velké nudličky. Vymačkejte z něj šťávu, nalijte ji do cukety a přidejte tam kůru, která dodá kandovanému ovoci příjemnou vůni a lehkou citronovou chuť.

  • Umístěte pánev na vysokou teplotu a přiveďte směs k varu. Poté vařte pět minut s přestávkou na vychladnutí po dobu tří až čtyř hodin. Celkem musíte cuketu vařit čtyřikrát, to znamená, že celková doba tepelné úpravy je 20 minut.

Kousky cukety by měly zprůhlednit. Jeho dužina je světlá, takže se barva nezmění, ale světlé ovoce nebo zelenina velmi zblednou, protože vlivem vysoké teploty dojde ke zničení přirozeného pigmentu. Při výrobě se do kandovaného ovoce často přidává potravinářská barviva.

Odstraňte kůru z pánve. Vyhoďte polotovary cukety do cedníku a počkejte, dokud z nich sirup úplně nevyteče čím méně vlhkosti zůstane, tím rychleji kandované ovoce uschne.

Řádně vysušte

Tato fáze bude trvat tři hodiny až několik dní. Přesný čas závisí na metodě nejrychlejší je v elektrické sušičce.

1. Přirozeně

Položte kousky v jedné vrstvě na plech pokrytý pergamenem a umístěte na horké místo pokud je venku slunečno, na balkoně, pokud je zataženo a vlhko, poblíž fungujícího radiátoru, topení nebo sporáku; Sušte alespoň tři dny.

Hotové kandované ovoce je elastické, při ohýbání se neláme a nelepí se na prsty. Pokud je to žádoucí, mohou být posypány moučkovým cukrem.

2. V troubě

Udržujte kandovanou cuketu v troubě při teplotě 50–60 stupňů po dobu tří až šesti hodin. Pravidelně odebírejte plech a posouvejte kousky tak, aby se na všech stranách rovnoměrněji zahřívaly. Dvířka trouby lze nechat pootevřená pro lepší odvod vlhkosti.

3. V elektrické sušičce

Plech s kandovanou cuketou rozložený v jedné vrstvě vložte do sušičky na čtyři hodiny při teplotě 80 stupňů. Vyjměte plech a kousky promíchejte. Nechte je v sušičce dalších šest až sedm hodin a snižte teplotu na 50 až 60 stupňů.

?

Použijte cukrový sirup zbylý po uvaření kandovaného ovoce. Zřeďte ji vařenou vodou, přidejte čerstvé nebo mražené bobule – a uvařit kompot.

Zjistěte více o domácím kandovaném ovoci

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: