Site icon nejOzon.cz

Jak vařit kuře metodou horkého uzení – Pokyny a důležité nuance

Chuť uzeného kuřete je bohatá a chutná. Abyste si produkt užili, nemusíte jej kupovat hotový. Domácí uzená drůbež je zdravější a přirozenější. Řekneme vám, jak sami marinovat a udit kuře.

Co je kouření

Uzení je způsob vaření, při kterém je produkt podroben tepelnému zpracování, které dodává jasné aroma. Metoda funguje jako konzervant maso a ryby jsou chráněny před bakteriemi a déle skladovány. To se děje kvůli speciálním látkám v kouřovém kouři. Výrobek má lahodnou hnědou kůrku a jedinečné kouřové aroma.

Existují dva druhy kouření studené a horké. V první metodě jsou výrobky ošetřeny studeným kouřem při teplotě 19–25 stupňů. Tento proces trvá od 12 hodin do několika dnů. Horké uzení je rychlejší a jednodušší varianta výrobek se ošetřuje kouřem při teplotě 45–120 stupňů po dobu několika hodin.

Při uzení se zabíjejí nejen bakterie ve výrobku, ale i některé cenné látky. Proto takové jídlo nepoužívejte nadměrně.

Jak vybrat kuře

Pro uzení za tepla jsou vhodné malé a střední jatečně upravené těla do dvou kilogramů – jsou méně tučné a maso je měkčí. Navíc takové kuře bude kouřit rovnoměrně. Pozor také na vzhled – pokožka by měla být jednotné růžové barvy, suchá a nelepivá, bez zápachu.

Uzené kuře bude chutnat lépe, pokud bude čerstvé. Polévku nebo pečínku je lepší připravovat z drůbeže, která je několik dní v mrazáku. Maso lze udit buď celé, nebo po částech, například křídla jsou obzvláště šťavnatá.

Jak připravit kuře

  1. Opláchněte a osušte korpus.

  2. Odstraňte přebytečný tuk – rozpouští se, připaluje a kazí chuť.

  3. Velké kuře rozkrojte napůl – takto se bude uvnitř lépe udit.

  4. Maso potřete solí, černým pepřem a kořením.

  5. Kuře zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc marinovat v lednici.

  6. Vyjměte ptáka z lednice, zavěste jej, aby uschl, nebo jej nechte na čistém povrchu při pokojové teplotě.

Jak marinovat kuře

U teplých a studených druhů uzení hraje koření vedlejší roli. Během procesu vaření kouř ovlivňuje maso, které vytváří onu lahodnou vůni. Chuť koření nebude z hotového kuřete cítit, proto vezměte to základní sůl, kuličky pepře a bobkový list. Pro jatečně upravené tělo o hmotnosti jeden a půl až dva kilogramy budete potřebovat

Pokud udíte hrudí, přidejte papriku, sušené bylinky a hořčici. Chuť bude jasnější a maso bude měkčí.

Aby bylo kuře více nasycené marinádou, uvařte lák, poté ochlaďte a smíchejte s čistou vodou.

Jak udit kuře v udírně

Prvním krokem je výběr udírny pro horké uzení. Dejte přednost modelům z potravinářské nerezové oceli s tloušťkou plechu minimálně jeden a půl mm. Pojďme k procesu kouření

  1. Umístěte dřevěné třísky na dno udírny. Vezměte olše nebo z ovocných stromů.

  2. Na dřevěné štěpky položte tác na tuk a na něj drátěnou mřížku.

  3. Kuřecí bůček položte na gril stranou dolů.

  4. Po hodině zkontrolujte připravenost. Pokud se objeví zlatá kůrka, kuře je téměř hotové. Nechte dalších 40 minut.

  5. Odstraňte udírnu z ohně.

  6. Vyjměte kuře a ochlaďte při pokojové teplotě asi dvě až tři hodiny.

Kolik kouřit

Délka domácího horkého uzení je od 40 minut do tří hodin. Doba závisí na velikosti korpusu a udírny čím větší a starší kuře, tím tužší maso a bude to trvat déle. Je důležité vzít v úvahu, že proces uzení trvá 10–15 minut, po zbytek doby je kuře hotové.

Ve velké udírně se kouř rozptýlí uvnitř a vaření bude trvat dvě až tři hodiny. Malé kuře ve střední udírně bude hotové za jeden a půl až dvě. Křídla, paličky a další části kuřete se uvaří rychleji – za hodinu a půl.

Tipy, jak udělat uzené kuře chutné

Jak udit kuře na pánvi

Pokud nemáte speciální zařízení, můžete si ho vyrobit sami. Doba vaření bude téměř stejná a chuť bude přirozenější.

Pro domácí udírnu budete potřebovat

Před uzením musíte kuře marinovat 8-10 hodin. Můžete použít základní verzi nebo speciální směs na kuře. Důležitou podmínkou je, že marináda musí být suchá, jinak se maso propeče a neudí.

Jak vyrobit domácí udírnu

  1. Na dno pánve položte jeden až dva centimetry vrstvu pilin.

  2. Přikryjeme alobalem a dobře přitlačíme – bude zde odkapávat tuk.

  3. Nahoru položte gril a na něj ptáka. Přikryjte víkem, které bylo předtím zabaleno do vlhkého ručníku.

  4. Konce ručníku a víko pevně zajistěte – vše by mělo být vzduchotěsné, aby neunikal kouř.

Kuře uzte na vysoké teplotě po dobu 45 minut. Po půl hodině snižte teplotu, ale neotevírejte víko. Hotové kuře nechte na pánvi dalších 20 minut.

Co vařit s uzeným kuřecím masem

Uzené kuře je chutné jídlo samo o sobě, ale je také běžnou přísadou do salátů a hlavních jídel.

Okurky dodají kuře na bohatosti a korejská mrkev s hořčicí pikantní šmrnc. Dalším rysem je elegantní prezentace. Salát můžete dochutit domácí majonézou nebo zakysanou smetanou.

Obyčejný chlebíček může díky kouřovému aroma zazářit novými chutěmi. Maso z uzených prsou je šťavnatější než z vařeného. Rovnováhu přináší sýrovo-vaječná náplň – doplňte ji cherry rajčátky a čerstvým salátem.

Až vás omrzí klasická verze s hovězím masem nebo klobásou, zpestřete pokrm kuřecími stehýnky. Ve studené polévce se objeví uzené tóny – chuť bude zajímavější a jasnější.

Náplň pro quesadillu může být jakákoli masová, sýrová nebo zeleninová. Tento recept obsahuje jako hlavní složku uzené kuře v kombinaci s pružným sýrem, čerstvými bylinkami a sladkým chilli.

?

Co jsme ještě napsali o kouření

Exit mobile version