Site icon nejOzon.cz

Jak sušit šípky v troubě – Pokyny

Šípek obsahuje vitamín C a prospěšné mikroelementy přípravek zlepšuje imunitu a snižuje krevní tlak. Na zimu lze toto bobule nejen zmrazit, ale také sušit – v této formě se plody přidávají do čaje, odvarů a kompotů. Řekneme vám, jak šípky sušit v troubě, kde je nejlépe skladovat a jak je používat.

Jak a kdy sbírat

Ve většině regionů šípky dozrávají v srpnu do červena a bobule lze sklízet od konce léta až do prvního mrazu.

Zralost ovoce můžete určit podle jeho vzhledu pokud si všimnete, že některé exempláře na větvích jsou již vrásčité a měkké, měli byste si pospíšit. Ke sběru a následnému sušení jsou vhodné pouze husté, elastické a plně zralé bobule – takto zůstávají po celý říjen.

Při sběru nezapomeňte nosit silné oblečení a rukavice – taková munice vás ochrání před ostrými trny. Sbírat můžete rukama nebo pomocí speciálních ručních sklízečů, ale je potřeba si na jejich používání zvyknout.

Jak se připravit na sušení

Po sběru ihned začněte se zpracováním dlouhodobé skladování má negativní dopad na stav bobulí mohou začít chátrat a plesnivět. Nejprve vytřiďte sklizeň sušit by se měly pouze husté, lesklé plody a měkké a zkažené plody by měly být odpleveleny, jinak mohou infikovat všechny ostatní.

Co se týče sepalů a stopek, nedoporučuje se je odstraňovat neobsahují cenné vitamíny ani mikroelementy, ale zachovávají celistvost ovoce. Po zaschnutí samy odpadnou.

Vybrané šípky opatrně vložte do cedníku a opláchněte pod tekoucí vodou. Po umytí položte na hadřík nebo papírovou utěrku a nechte důkladně uschnout.

Jak sušit v elektrické troubě

  1. Plechy vyložte pečicím papírem a navrch položte připravenou sklizeň.

  2. Plechy vložte do trouby, zapněte teplo asi na 30–40 °C. Mírně otevřete dvířka nebo zapněte konvekční režim.

  3. Nechte dvě hodiny působit, ale každých 30–40 minut směs trochu promíchejte.

  4. Vypněte oheň, vyjměte plechy na pečení a nechte je úplně vychladnout. Poté stáhněte teplotu zpět na minimum a nechte další dvě hodiny. Bobule by měly zpevnit – pokud jsou stále měkké, proces není dokončen.

Když je obrobek zcela suchý, nechte jej vychladnout a teprve poté jej odložte k uskladnění. Pokud ještě teplé ovoce vložíte do vzduchotěsné nádoby, objeví se uvnitř kondenzace zásoby se zkazí.

Jak sušit v plynové troubě

Postup pro plynovou troubu se neliší od postupu popsaného u elektrické trouby. Při použití plynu však existují nuance například téměř v žádném modelu není možné nastavit teplotu na 30–40 °C. Minimální ohřev je obvykle 50–60 °C. Mějte na paměti, že čím vyšší teplota, tím rychleji se vitamín C ničí.

Pokud máte možnost nastavit minimální hodnotu na 30 °C, můžete plech vložit do trouby na 10 hodin. Předpokládá se, že tento přípravek je velmi chutný a aromatický.

Druhým způsobem je sušení při 50–70 °C, ale dělejte přestávky. Nejprve nechte hodinu a půl s pootevřenými dvířky, poté vyndejte, zchlaďte a odešlete další dvě hodiny plodina se tak pravděpodobně nespálí a zachová si své blahodárné vlastnosti.

Jak to správně uložit

Pokud jste si jisti, že jste šípky správně usušili, nechte je úplně vychladnout, poté je přendejte do vzduchotěsné nádoby – plastové, skleněné nebo kovové. Hlavní výhodou této možnosti skladování je, že se dovnitř nedostane hmyz.

Sušené bobule je ale nejlepší skladovat v látkových sáčcích z přírodního lnu nebo bavlny propouštějí vzduch a neumožňují tvorbu plísní. Další možností je použít nádoby, ale raději je přikryjte látkou nebo gázou než víčky.

Ať už zvolíte jakoukoli skladovací nádobu, uchovávejte ji na suchém a tmavém místě při pokojové teplotě a nízké vlhkosti. Například v obyčejné kuchyňské skříni, kde skladujete čaj, kávu, koření, nebo zásoby cereálií a těstovin.

Jak používat sušené šípky

Přidejte sušené bobule do čaje, odvarů a kompotů. K přípravě čaje je lepší použít termosku nejprve v ní spařte plody, a když jsou téměř hotové, přidejte čajové lístky.

Chcete-li připravit chutný a zdravý nápoj, dodržujte poměr do 500 ml vody přidejte asi dvě polévkové lžíce bobulí. Používejte horkou vodu, ne však vařící optimální teplota je 85–90 °C. Celé plody se louhují osm až deset hodin.

Vaření lze vařit v kastrolu nebo kastrolu, stejně jako kompot Ale měli byste k tomu přidat jablka nebo sušené ovoce.

?

Prozkoumejte jemné způsoby zpracování bobule pro zachování maxima vitamínů. Vyzkoušejte zmrazení a sušení potravin a také vaření pětiminutový džem.

Zjistěte, co dalšího můžete vyrobit z bobulí, které obsahují vitamín C

Exit mobile version