Mražení masa, bobulovin, zeleniny a polotovarů je běžná věc. To samé se nedá říci o sýru, nicméně tento produkt lze snadno skladovat v mrazáku. Za prvé je to velmi pohodlné, když ho máte vždy po ruce a nemusíte běhat do obchodu. A za druhé, při správném zmrazení produkt neztrácí chuť. Redaktoři Food.ru zjistili, jak zmrazit sýr a jakou odrůdu je pro to nejlepší vybrat.
Jak zmrazit
Sýr lze zmrazit jako celý kus, nakrájet na malé plátky nebo nastrouhat – vše závisí na vašich preferencích a na tom, jak plánujete produkt v budoucnu používat. Pro rovnoměrné a vysoce kvalitní zmrazení je lepší vybrat kusy o hmotnosti nejvýše 500 gramů. Mimochodem, mléčný výrobek lze skladovat v mrazáku až šest měsíců a po rozmrazení se stává sušším a drobivým, takže jej použijte ihned po rozmrazení.
Obecná pravidla
Pro tento způsob skladování se nejlépe hodí tvrdé odrůdy, jako je čedar nebo parmezán – po zmrazení si dobře zachovávají chuť.
-
Připravte produkt nakrájejte jej na porce, které vám vyhovují, nebo jej použijte celý, kůru lze odříznout nebo ponechat.
-
Celý kus pevně zabalte do fólie a vložte do sáčku plastového nebo speciálního na zmrazení. Pokud necháte produkt jednoduše ve fólii, může přimrznout ke stěnám mrazničky.
-
Nejlepší je zmrazit nakrájený sýr ve vzduchotěsné vakuové nádobě, aby se zabránilo vniknutí vzduchu. Mezi plátky položte kousky pergamenu, aby se nepřilepily.
-
Vakuově uzavřené nádoby jsou vhodné i pro zmrazení strouhaného sýra.
-
Podepište balíček uveďte datum zmrazení a odrůdu. To vám pomůže rychle najít produkt, když jej budete potřebovat, a sledovat data expirace.
-
Sáčky rovnoměrně rozložte do mrazáku. Ideální teplota pro zmrazení je -18°C nebo nižší.
Jak správně zmrazit různé odrůdy
-
Adyghe Nejlépe si uchová chuť při teplotě -5 °C. Tato odrůda může být skladována v mrazničce nejdéle dva měsíce.
-
Nejlepší volba pro zmrazení mozzarella kuličky — vložte je do mrazáku v obalu od výrobce. Mražený výrobek je vhodný ke spotřebě do 90 dnů.
-
Z holandský Ke zmrazení jsou vhodné pouze husté odrůdy bez děr, jiné se mohou zkazit.
-
Suluguni Před zmrazením je třeba namočit do roztoku vody a soli, poté tekutinu scedit a dát v uzavřeném sáčku do mrazáku.
-
Kozí sýr Po nakrájení na malé kousky nebo kuličky je lepší jej zmrazit v těsných sáčcích na zip.
-
Tavený sýr Můžete ho i zmrazit, ale je tu jedno upozornění při rozmrazování ho nelze krájet na kostky. Tento produkt je ideální pro sendviče a toasty. Uchovávejte jej v mrazáku ne déle než tři až čtyři měsíce.
Jak používat
Mražený sýr je skvělý pro přípravu nejrůznějších pokrmů.
-
Pizza. Před pečením v troubě jednoduše posypte těsto a náplň strouhaným sýrem.
-
Pasta. Mražené kousky použijte do omáček na těstoviny – přidejte je do horké směsi a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
-
Přílohy. Mražený sýr lze použít jako zálivku na různé přílohy, jako je bramborová kaše nebo restovaná zelenina.
-
Sendviče a hamburgery. Před podáváním položte nakrájené nebo nakrájené zmrazené jídlo na horký burger nebo sendvič.
-
Náplň do palačinek a koláčů. Použijte jako náplň do palačinek, koláčů nebo velikonočních koláčů pro dodání bohaté chuti.
?
Před použitím rozmrazte sýr na spodní polici chladničky postupné rozmrazování zachová texturu a chuť produktu.