Nákup potravin a příprava jídla pro budoucí použití je ziskové a pohodlné. Aby ale pokrmy a přípravky vydržely déle čerstvé, musíte myslet na způsob skladování. Food.ru vám prozradí, jak zabalit jídlo do uzavřených sáčků a jak vařit pomocí technologie sous vide, i když není k dispozici vakuový uzávěr.
Jaké jsou výhody
Při vystavení kyslíku se potraviny rychleji kazí v důsledku oxidace. A pokud vytvoříte prostor bez vzduchu, prodlouží se trvanlivost výrobků. Například mleté králičí maso ve vakuovém balení vydrží čerstvé 10 dnítedy dvakrát tak dlouho.
A to nejsou všechny výhody. Výrobky, které jsou skladovány v uzavřeném airless prostředí, jsou chráněny před vlhkostí, neztrácejí barvu, vůni, blahodárné vlastnosti a nestávají se vzdušnými. Hotové jídlo ve vakuovém balení stačí ohřát v mikrovlnce nebo ve vodní lázni – a můžete podávat. To šetří čas a umožňuje vám zásobit se potravinami na několik dní.
Pro jaké účely je vhodný?
Vakuové sáčky jsou užitečné nejen pro skladování, ale také pro vaření.
Zmrazení
Uzavřené sáčky udrží texturu potravin a vlhkost. Zmrazit Téměř vše je možné maso, ryby, zelenina, ovoce, bobule a dokonce i chléb.
Uchovávání hotových jídel
Do vakuových sáčků lze umístit i velké porce polévek, omáček nebo cereálií. Budete mít zásobu hotového jídla, které stačí jen ohřát.
Marinování
V bezvzduchovém prostoru proniká marináda hlouběji do vláken a samotný proces trvá kratší dobu. Marinovat můžete ve vakuových sáčcích maso, rybay, zelenina A houby.
Metoda sous vide
Podle tohoto technologií pokrmy se připravují ve vakuových sáčcích při nízké teplotě teplota dlouho. Produkty si zachovávají svou přirozenou chuť, texturu a maximální výhody. Sous vide je vhodný pro masoryby, zelenina a dokonce i dezerty.
Jaké potraviny lze vakuově zabalit a jak dlouho vydrží?
Uzavřené balení je vhodné pro většinu kategorií produktů
-
ryby, mořské plody, maso a drůbež;
-
ovoce, zelenina a bobule;
-
hotové jídlo – polévky, přílohy, saláty, masitá jídla;
-
polotovary – klobásy, klobásy, slanina;
-
volně ložené produkty – ořechy a semena, sušené ovoce, cereálie, těstoviny.
Výrobky a připravené potraviny ve vakuovém balení lze nejdéle skladovat v mrazáku. Maso a drůbež – do 20 měsíců, ryby – do roku, zelenina a ovoce – do dvou let.
V chladničce zůstanou maso a drůbež čerstvé po dobu 9 dnů, ryby – po dobu pěti dnů. Zeleninu ve vakuovém balení lze skladovat až 10 dní a ovoce až 20 dní.
Volně ložené produkty – káva, čaj, těstoviny, cereálie, mouka – lze skladovat při pokojové teplotě až rok.
Jak zabalit
Potraviny můžete balit do vakuových sáčků s nebo bez vakuového svařovacího zařízení. Předpřipravte si ingredience. Maso a ryby je lepší zmrazit, abyste prodloužili trvanlivost, ale můžete je chladit. Zeleninu a ovoce by bylo dobré blanšírovat.
Před vakuovým utěsněním je důležité produkty vysušit nadměrná vlhkost zkrátí trvanlivost.
Jak balit do uzavřených sáčků pomocí vakuového svařovacího zařízení
-
Rozložte produkty uvnitř sáčku. Ponechte několik centimetrů volného prostoru od okraje, aby gadget mohl účinně odvádět vzduch.
-
Umístěte otevřený okraj sáčku do speciální přihrádky zařízení a zapněte jej. Vysavač začne odstraňovat vzduch.
-
Uzavřete sáček pomocí zařízení nebo ručně.
Jak zabalit do uzavřených sáčků bez vakuového svařovacího zařízení
-
Připravte si odolné plastové sáčky na potraviny se zipem.
-
Naplňte pánev vodou.
-
Potraviny v obalech rovnoměrně rozmístěte – urychlíte tak zmrazování a rozmrazování v budoucnu.
-
Zatlačte na sáček rukama, abyste vytlačili co nejvíce vzduchu a uzavřete sáček co nejtěsněji, ponechte jen malý otvor.
-
Ponořte sáček do vody a držte jej za neuzavřený roh. Odstraňte všechny zbývající vzduchové bubliny.
-
Jakmile se dostanete do rohu, zavřete sáček.
-
Zvedněte sáček z vody – měl by těsně přiléhat k potravině. Pokud v ní zůstal vzduch, opakujte kroky znovu.
-
Zapečetěný obal osušte na ručníku. Nyní jsou produkty připraveny k dlouhodobému skladování.
Jak vařit sous vide bez vakuového těsnění
Maso nebo rybu pevně zabalte do několika vrstev potravinářské fólie. Naplňte misku multivarku nebo kastrol teplou vodou. Sáček do něj ponořte a vařte při stálé teplotě 65 °C hodinu.
?
Připravte porce obědy pro sebe nebo své dítě. Budete mít zásobu hotového jídla, které si můžete vzít do práce, do školy, na piknik a na výlety.