Proč se vyplatí doma solit růžového lososa?
Doma solený růžový losos má mnoho výhod. Za prvé hodně ušetříte čerstvá ryba stojí méně než krájená a solená. Můžete si koupit celého růžového lososa, uvařit rybí polévku z ocasu a hlavy a osolit filet.
Za druhé, můžete nezávisle regulovat množství soli a vybrat si libovolné přísady podle svých představ například nakládat růžový losos s cukrem, kořením, citronem, vodkou nebo koprem.
Do třetice budete mít jistotu, že máte na stole opravdu čerstvé ryby.
Jak si vybrat růžový losos na solení
Je výhodnější koupit ne filety, ale celé ryby s hlavou. Z jeho stavu je snadné pochopit, že produkt je čerstvý. Vysoce kvalitní růžový losos má vypouklé, nezapadlé oči a růžové žábry bez šedého odstínu.
Pohlaví ryby lze určit podle hlavy – to je důležité, pokud chcete solit růžového lososa s kaviárem. Samice mají kulatý profil s plochým čelem, zatímco samci mají profil ostrý, s háčkovitou horní čelistí, větší a dravější tlamou a vyčnívajícími předními zuby.
Šupiny vysoce kvalitního růžového lososa na solení by měly být hladké, bez lysých míst; dužina je elastická, takže důlek se při lisování rychle vyhlazuje; vůně je příjemná, není štiplavá ani štiplavá.
Před solením mraženého růžového lososa zkontrolujte, jak je čerstvý nahřejte nůž a zapíchněte ho do korpusu. Zatuchlá ryba zanechá na čepeli nepříjemný zápach.
Jak připravit růžový losos na solení
Před solením mraženou rybu je třeba ji řádně rozmrazit. Někdo to dělá v horké vodě nebo dokonce v mikrovlnce, ale s tak rychlými metodami růžový losos ztratí chuť, uvolní se a nebude držet tvar. Ryby rozmrazované při pokojové teplotě mohou obsahovat nebezpečné mikroorganismy, proto je lepší ryby rozmrazovat v lednici při +5 ℃.
Před solením chlazeného růžového lososa je třeba ho důkladně opláchnout a osušit papírovou utěrkou, oddělit hlavu a ploutve a odstranit kosti.
Základní metody solení růžového lososa
Ryby můžete doma solit různými způsoby nasucho, ve slaném nálevu nebo válením ve směsi soli a koření. Vyberte si ambasadora podle svých preferencí.
1. Jak sušit nálev z růžového lososa
K solení růžového lososa je potřeba korpus potřít hrubou nebo střední solí. Malé nebudou fungovat budou rychle absorbovány a korodují maso ryb.
Ingredience
Doba přípravy 2 dny.
Jak správně nakládat
Růžového lososa očistíme od kostí, vnitřností a šupin. V talíři smícháme pár lžic soli a tři lžíce cukru, rybu touto směsí potřeme zevnitř i zvenku. Umístěte na čistý, suchý ručník, zabalte a dejte na dva dny do chladničky. Osoleného růžového lososa před podáváním nakrájíme na porce.
2. Jak nakládat růžový losos ve slaném nálevu
Chcete-li doma nakládat růžový losos touto metodou, musíte připravit solný roztok z vody, soli, koření a rostlinného oleje.
Ingredience
-
400 g filé z růžového lososa;
-
100 ml vody;
-
50 ml slunečnicového oleje;
-
15 g soli;
-
10 g cukru;
-
3 g mletého černého pepře.
Doba vaření 5 hodin 20 minut.
Jak správně nakládat
Do hrnce nalijte vodu a olej, přidejte cukr, sůl a pepř. Přiveďte k varu. Počkejte, až solanka vychladne. Pokud rybu vložíte do horké vody, nebude solená, ale pouze uvařená. Vychlazený lák nalijte do smaltované, skleněné nádoby nebo plastové nádoby, vložte tam kousky růžového lososa a vložte je na pět hodin do lednice. Po nasolení bude filé velmi jemné, chuťově podobné lososu. Ideální s chlebem a máslem k snídani.
Mimochodem
3. Rychlé solení
Tato expresní metoda ušetří spoustu času v kuchyni. Hodí se k němu ale jen ta ryba, v jejíž čerstvosti jste si naprosto jistí.
Ingredience
-
2800 g růžového lososa;
-
50 g soli;
-
2 ks. bobkový list;
-
2 g mletého pepře;
-
40 g rostlinného oleje.
Doba vaření 60 minut.
Jak správně nakládat
Z celého růžového lososa odstraňte kosti a šupiny a nakrájejte ho na kousky. Vložte bobkový list do hluboké misky. Rybu rozložte do vrstev, posypte solí a pepřem. Nalijte rostlinný olej, přikryjte víkem a nechte hodinu. Růžový losos je připraven!
Lifehack
4. Jak nakládat růžový losos s citrusovými plody
Růžový losos může být marinován v citronové nebo pomerančové šťávě. Díky nim bude ryba šťavnatá a měkká. V našem receptu doporučujeme použít mandarinky jako základ marinády.
Ingredience
-
1 kg filetu z růžového lososa;
-
2 polévkové lžíce. l. sůl;
-
1 g mletého bílého pepře
-
2 polévkové lžíce. l. slunečnicový olej;
-
4 ks. mandarinky;
-
40 g kopru.
Doba vaření 3 hodiny.
Jak správně nakládat
Z růžového lososa odstraňte kosti. Zeleninu nakrájejte nadrobno, mandarinky nakrájejte na poloviny. Vložte rybu do nádoby, přidejte pepř a polovinu soli, kopru a mandarinkové šťávy. Navrch položte zbylou rybu, přelijte olejem, přidejte zbylé bylinky a sůl. Bez míchání dejte na tři hodiny do lednice.
Poradenství
5. Jak nakládat růžový losos v koření
Ryby připravené podle tohoto receptu osloví ty, kteří milují světlé pikantní chutě a spoustu koření v jídle.
Ingredience
-
2800 g růžového lososa;
-
2 polévkové lžíce. l. sůl;
-
1 polévková lžíce. l. Sahara;
-
1 lžička hořčičná semínka;
-
1 lžička mletý černý pepř;
-
1 g růžového pepře;
-
1 g mletého bobkového listu;
-
1 g sušeného česneku;
-
1 g papriky.
Doba přípravy 2 dny.
Jak správně nakládat
Z růžového lososa odstraňte kosti. Smíchejte sůl, cukr a koření v nakládací misce. Rybu nakrájíme na kousky, posypeme kořením, dáme do nádoby, přikryjeme pokličkou a dáme do lednice. Po dni kousky otočte a nechte další den.
6. Jak nakládat růžový losos ve vodce
V původním receptu používá náš kulinářský odborník lososa, ale můžete použít lososa růžového. Alkohol nezmění chuť ryb, ale učiní maso křehčím a šťavnatějším.
Ingredience
Doba přípravy 2 dny.
Jak správně nakládat
Rybu očistěte, opláchněte a osušte. Vložíme do nakládací nádoby a ze všech stran posypeme solí a pepřem. Nalijte vodku a zakryjte potravinářskou fólií, nahoře vytvořte malý otvor. Dejte růžového lososa do lednice na dva dny. Pravidelně jej otvírejte a otáčejte.
Co uvařit z růžového lososa, kterého jste osolili
Nejjednodušším jídlem jsou sendviče se slaným růžovým lososem. Chleba pro ně lze usušit v toustovači, namazat máslem nebo tvarohem.
Složitější možností jsou tartlets a lavash rolls.
Se slaným růžovým lososem můžete připravit všechny druhy sushi a rohlíky. Přidává se do různých salátů růžový losos se hodí k zelenině, luštěninám, bylinkám, rýži a houbám. Jedna z nejjednodušších možností je avokádový salát. A můžete ho podávat na slavnostní stůl krabí salát s růžovým lososem, kterého si sami osolíte kořením.