Jak nakládat růžový losos doma – 6 osvědčených receptů

Proč se vyplatí doma solit růžového lososa?

Doma solený růžový losos má mnoho výhod. Za prvé hodně ušetříte čerstvá ryba stojí méně než krájená a solená. Můžete si koupit celého růžového lososa, uvařit rybí polévku z ocasu a hlavy a osolit filet.

Za druhé, můžete nezávisle regulovat množství soli a vybrat si libovolné přísady podle svých představ například nakládat růžový losos s cukrem, kořením, citronem, vodkou nebo koprem.

Do třetice budete mít jistotu, že máte na stole opravdu čerstvé ryby.

Jak si vybrat růžový losos na solení

Je výhodnější koupit ne filety, ale celé ryby s hlavou. Z jeho stavu je snadné pochopit, že produkt je čerstvý. Vysoce kvalitní růžový losos má vypouklé, nezapadlé oči a růžové žábry bez šedého odstínu.

Pohlaví ryby lze určit podle hlavy – to je důležité, pokud chcete solit růžového lososa s kaviárem. Samice mají kulatý profil s plochým čelem, zatímco samci mají profil ostrý, s háčkovitou horní čelistí, větší a dravější tlamou a vyčnívajícími předními zuby.

Šupiny vysoce kvalitního růžového lososa na solení by měly být hladké, bez lysých míst; dužina je elastická, takže důlek se při lisování rychle vyhlazuje; vůně je příjemná, není štiplavá ani štiplavá.

Před solením mraženého růžového lososa zkontrolujte, jak je čerstvý nahřejte nůž a zapíchněte ho do korpusu. Zatuchlá ryba zanechá na čepeli nepříjemný zápach.

Jak připravit růžový losos na solení

Před solením mraženou rybu je třeba ji řádně rozmrazit. Někdo to dělá v horké vodě nebo dokonce v mikrovlnce, ale s tak rychlými metodami růžový losos ztratí chuť, uvolní se a nebude držet tvar. Ryby rozmrazované při pokojové teplotě mohou obsahovat nebezpečné mikroorganismy, proto je lepší ryby rozmrazovat v lednici při +5 ℃.

Před solením chlazeného růžového lososa je třeba ho důkladně opláchnout a osušit papírovou utěrkou, oddělit hlavu a ploutve a odstranit kosti.

Základní metody solení růžového lososa

Ryby můžete doma solit různými způsoby nasucho, ve slaném nálevu nebo válením ve směsi soli a koření. Vyberte si ambasadora podle svých preferencí.

1. Jak sušit nálev z růžového lososa

K solení růžového lososa je potřeba korpus potřít hrubou nebo střední solí. Malé nebudou fungovat budou rychle absorbovány a korodují maso ryb.

Ingredience

Doba přípravy 2 dny.

Jak správně nakládat

Růžového lososa očistíme od kostí, vnitřností a šupin. V talíři smícháme pár lžic soli a tři lžíce cukru, rybu touto směsí potřeme zevnitř i zvenku. Umístěte na čistý, suchý ručník, zabalte a dejte na dva dny do chladničky. Osoleného růžového lososa před podáváním nakrájíme na porce.

2. Jak nakládat růžový losos ve slaném nálevu

Chcete-li doma nakládat růžový losos touto metodou, musíte připravit solný roztok z vody, soli, koření a rostlinného oleje.

Ingredience

  • 400 g filé z růžového lososa;

  • 100 ml vody;

  • 50 ml slunečnicového oleje;

  • 15 g soli;

  • 10 g cukru;

  • 3 g mletého černého pepře.

Doba vaření 5 hodin 20 minut.

Jak správně nakládat

Do hrnce nalijte vodu a olej, přidejte cukr, sůl a pepř. Přiveďte k varu. Počkejte, až solanka vychladne. Pokud rybu vložíte do horké vody, nebude solená, ale pouze uvařená. Vychlazený lák nalijte do smaltované, skleněné nádoby nebo plastové nádoby, vložte tam kousky růžového lososa a vložte je na pět hodin do lednice. Po nasolení bude filé velmi jemné, chuťově podobné lososu. Ideální s chlebem a máslem k snídani.

Mimochodem

3. Rychlé solení

Tato expresní metoda ušetří spoustu času v kuchyni. Hodí se k němu ale jen ta ryba, v jejíž čerstvosti jste si naprosto jistí.

Ingredience

  • 2800 g růžového lososa;

  • 50 g soli;

  • 2 ks. bobkový list;

  • 2 g mletého pepře;

  • 40 g rostlinného oleje.

Doba vaření 60 minut.

Jak správně nakládat

Z celého růžového lososa odstraňte kosti a šupiny a nakrájejte ho na kousky. Vložte bobkový list do hluboké misky. Rybu rozložte do vrstev, posypte solí a pepřem. Nalijte rostlinný olej, přikryjte víkem a nechte hodinu. Růžový losos je připraven!

Lifehack

4. Jak nakládat růžový losos s citrusovými plody

Růžový losos může být marinován v citronové nebo pomerančové šťávě. Díky nim bude ryba šťavnatá a měkká. V našem receptu doporučujeme použít mandarinky jako základ marinády.

Ingredience

  • 1 kg filetu z růžového lososa;

  • 2 polévkové lžíce. l. sůl;

  • 1 g mletého bílého pepře

  • 2 polévkové lžíce. l. slunečnicový olej;

  • 4 ks. mandarinky;

  • 40 g kopru.

Doba vaření 3 hodiny.

Jak správně nakládat

Z růžového lososa odstraňte kosti. Zeleninu nakrájejte nadrobno, mandarinky nakrájejte na poloviny. Vložte rybu do nádoby, přidejte pepř a polovinu soli, kopru a mandarinkové šťávy. Navrch položte zbylou rybu, přelijte olejem, přidejte zbylé bylinky a sůl. Bez míchání dejte na tři hodiny do lednice.

Poradenství

5. Jak nakládat růžový losos v koření

Ryby připravené podle tohoto receptu osloví ty, kteří milují světlé pikantní chutě a spoustu koření v jídle.

Ingredience

  • 2800 g růžového lososa;

  • 2 polévkové lžíce. l. sůl;

  • 1 polévková lžíce. l. Sahara;

  • 1 lžička hořčičná semínka;

  • 1 lžička mletý černý pepř;

  • 1 g růžového pepře;

  • 1 g mletého bobkového listu;

  • 1 g sušeného česneku;

  • 1 g papriky.

Doba přípravy 2 dny.

Jak správně nakládat

Z růžového lososa odstraňte kosti. Smíchejte sůl, cukr a koření v nakládací misce. Rybu nakrájíme na kousky, posypeme kořením, dáme do nádoby, přikryjeme pokličkou a dáme do lednice. Po dni kousky otočte a nechte další den.

6. Jak nakládat růžový losos ve vodce

V původním receptu používá náš kulinářský odborník lososa, ale můžete použít lososa růžového. Alkohol nezmění chuť ryb, ale učiní maso křehčím a šťavnatějším.

Ingredience

Doba přípravy 2 dny.

Jak správně nakládat

Rybu očistěte, opláchněte a osušte. Vložíme do nakládací nádoby a ze všech stran posypeme solí a pepřem. Nalijte vodku a zakryjte potravinářskou fólií, nahoře vytvořte malý otvor. Dejte růžového lososa do lednice na dva dny. Pravidelně jej otvírejte a otáčejte.

Co uvařit z růžového lososa, kterého jste osolili

Nejjednodušším jídlem jsou sendviče se slaným růžovým lososem. Chleba pro ně lze usušit v toustovači, namazat máslem nebo tvarohem.

Složitější možností jsou tartlets a lavash rolls.

Se slaným růžovým lososem můžete připravit všechny druhy sushi a rohlíky. Přidává se do různých salátů růžový losos se hodí k zelenině, luštěninám, bylinkám, rýži a houbám. Jedna z nejjednodušších možností je avokádový salát. A můžete ho podávat na slavnostní stůl krabí salát s růžovým lososem, kterého si sami osolíte kořením.

?

Naše další články o moření, které by vás mohly zajímat

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: