Site icon nejOzon.cz

Brusinkový džem na zimu – Jednoduché, rychlé a chutné recepty

Brusinky mají spoustu výhod. Je velmi užitečný, snadno skladný, s jedinečnou kyselostí. Shromáždili jsme recepty na brusinkový džem na zimu, ve kterém tato bobule působí jako hlavní složka, někdy jediná, někdy v dobré společnosti ovoce, jiných bobulí a dokonce i ořechů.

Brusinkový džem

Klasický a nejjednodušší brusinkový džem se snadno připravuje a stejně snadno se jí, je velmi chutný. Podává se s čajem, zmrzlinou, palačinkami a jako kompletní samostatný dezert.

Čím kratší je doba vaření džemu – asi pět minut na mírném ohni, a čím méně cukru přidáte, tím bude zdravější. Nevýhodou těchto doporučení je, že takový výrobek má krátkou trvanlivost a je nejlepší jej umístit do chladničky.

Brusinky s vlašskými ořechy

Vlašské ořechy jsou velmi zdravé, ale ne každý je může jíst kvůli jejich kyselé chuti. Vlašské ořechy jsou však častými hosty v široké škále receptů, od salátů po džem. V kombinaci s brusinkami získáte silnou dávku vitamínů a antioxidantů, které potřebujeme v období podzim-zima.

Brusinka s hruškou

Oblíbený recept a to vše proto, že sladká hruška kompenzuje kyselost severních bobulí a konečným výsledkem je chuť, která se nepodobá ničemu jinému. Ideální na zimní večery s černým čajem a vydatnou náplní nových televizních seriálů.

Brusinka s jahodou a jablkem

Pro milovníky směsí a neklasických chutí džemů doporučujeme kombinaci brusinek s jablky a jahodami. Pro extra svěžest přidejte citrónovou, pomerančovou šťávu nebo kůru z těchto citrusových plodů. Příprava takového džemu nezabere mnoho času a výsledek potěší děti i dospělé.

Brusinka s kdoulí a zázvorem

Zázvor a brusinky jsou známé přírodní prostředky v boji proti nachlazení. Ale co kdybyste je smíchali dohromady pro silný preventivní účinek? Kdoule zde také není náhoda ovoce má antibakteriální vlastnosti a posiluje imunitní systém.

Expertka Rospotrebnadzor Marina Savkina jmenoval jednu z důležitých vlastností brusineko kterých možná nevíte. Tato bobule vylučuje fytoncidy, biologicky aktivní látky, které mohou zabíjet nebo inhibovat růst patogenních bakterií.

Brusinka s malinou

Zajímalo by mě, jestli by Carlson při ochutnávání svého oblíbeného malinového džemu uhodl, že do něj byly přidány brusinky? Pokud jste použili doporučené množství cukru (což je přesně kilogram), tak s největší pravděpodobností ne. A mimochodem, nezapomeňte, že bílý cukr lze nahradit například třtinovým nebo stévií.

Brusinka se švestkou

Švestka a brusinka jsou vítěznou kombinací, která láká milovníky sladkého svou jasnou chutí, bohatou barvou a vůní. Místo švestek se k tomuto džemu hodí i třešňová švestka – je neméně sladká a zdravá.

Do sady základních surovin můžete přidat skořici, hřebíček, vanilku nebo vlašské ořechy.

Brusinka s aronie

Arónie dělá v této marmeládě zázraky její suchost mizí beze zbytku kombinací s výraznou kyselinkou brusinek a svěžestí jablečné šťávy a do popředí se dostává příjemná rosolovitá struktura a bohatá, lehce tříslovitá chuť.

?

Připravit brusinkový džem s dýní. Toto neobvyklé a originální řešení potěší celou rodinu a samotná příprava nebude vyžadovat mnoho problémů.

Přečtěte si více o přípravcích z bobulí

Exit mobile version