3 způsoby, jak zmrazit lilky na zimu – Jednoduché, rychlé, zdravé

Chcete si vychutnat chuť lilku i v zimě a připravit si z něj zeleninový guláš ve stylu ajapsandal, slaný předkrm nebo zahřívací ratatouille? Redaktoři Food.ru vám poradí, jak je zmrazit a přitom zachovat jejich nutriční vlastnosti a chuť.

1. Zmrazování čerstvých lilků

Vybírejte středně velké plody, nepoužívejte přezrálé nebo vrásčité, protože se v nich hromadí solanin, který má nepříjemnou hořkou chuť. I u krásných a silných lilků je však třeba mít před zmrazením jistotu po rozmrazení zabránit jejich zhořknutí a dbát na to, aby v zelenině nebyla přebytečná vlhkost.

Důkladně je omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na středně velké kostky. Namočte na 30 minut do osolené vody – tím odstraníte hořkost. Po namočení opatrně odstraňte přebytečnou vlhkost papírovými utěrkami.

Kousky lilku vložte do vzduchotěsných obalů (sáčky Ziploc, plastové nádoby), abyste zabránili vniknutí vzduchu. Vyvolává růst bakterií, které mohou poškodit obrobek. Umístěte sáčky do mrazicí zásuvky daleko od ryb a jiných silně páchnoucích potravin, abyste zachovali chuť lilku.

Lilky můžete zmrazit celé. Postupujte podle jednoduchých pokynů

  • omyjte zeleninu a vyřízněte stopku;

  • vezměte litr čisté vody, přidejte do ní lžíci soli a tímto roztokem zalijte celé ovoce se slupkou po dobu 3 hodin;

  • Namočené lilky otřete suchou vaflovou utěrkou, vložte je do vzduchotěsné nádoby a vložte do mrazicí zásuvky.

Uchovávejte čerstvou zeleninu zmrazenou až rok.

2. Zmrazení pečených lilků

Zmrazování již uvařené zeleniny je velmi pohodlné. V zimě jsou mražené přípravky velmi užitečné lze je použít jako přísady do pokrmů bez rozmrazování nebo podávat jako přílohu, ohřívat v troubě nebo mikrovlnné troubě.

Pro oba případy jsou vhodné celé pečené lilky. Pro jejich přípravu propíchněte čistou omytou zeleninu ze všech stran párátkem a vložte ji na plech do trouby. Pečte do měkka při 180 °C, pravidelně otáčejte, abyste zajistili rovnoměrné propečení. Hotové plody necháme úplně vychladnout, poté je oloupeme, dáme do sáčků a dáme do mrazáku. Pokud z nich plánujete vyrobit například kaviár, pak je můžete před zmrazením nakrájet na kousky.

Další možností je upéct nakrájené lilky na zmrazení. Za tímto účelem omyjte ovoce a nakrájejte je na kolečka o tloušťce nepřesahující centimetr. Ponořte je na tři až čtyři minuty do vroucí vody, poté vodu slijte a přebytečnou tekutinu odstraňte ubrousky nebo ručníkem. Na plech položte pečicí papír, potřete rostlinným olejem a na plech položte lilky, navrch posypte olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 150°C 30 minut, poté vyjmeme a necháme zcela vychladnout.

3. Zmrazení smažených lilků

Smažené lilky můžete také zmrazit jako předkrmy a teplá jídla. V závislosti na tom, co plánujete vařit příště, budou krájeny různými způsoby. Velikost a tvar výsledných kusů určují některé detaily přípravy. Obecná posloupnost akcí však bude následující

  • ovoce dobře omyjte, nakrájejte;

  • namočte do soli nebo fyziologického roztoku na půl hodiny až hodinu;

  • vypusťte kapalinu, opláchněte vodou a důkladně osušte;

  • smažte na pánvi s olejem;

  • nechte odtéct přebytečný tuk;

  • Stejně jako pečený lilek nejprve zmrazte na listu pergamenu nebo na desce pokryté potravinářskou fólií;

  • po několika hodinách zabalte do snadno skladovatelných vzduchotěsných sáčků nebo nádob a vraťte do mrazáku.

Takovou zeleninu můžete použít při vaření, aniž byste ji nejprve rozmrazili.

Na zeleninové předkrmy a teplá jídla je vhodné lilky nakrájet na plátky nebo nepříliš dlouhé kostky, poté je lze uchovávat v soli, promíchat s ní v misce nebo naplnit roztokem. A na pikantní svačinku „Tchýnin jazyk“ nebo na závitky s různými náplněmi nakrájejte zeleninu na podélné plátky silné asi půl centimetru. Při tomto krájení je výhodnější každou stranu potřít solí a nechat tak 30 minut.

Každý kousek opečte na pánvi s olejem z obou stran dozlatova, nechte vychladnout a nechte odkapat olej. Poté je jednotlivě položte na desku s fólií nebo na list papíru a zmrazte.

Při přípravě dušených pokrmů a jiných teplých pokrmů se často používá mražená zelenina, kterou je v tomto případě vhodnější nakrájet na kostičky. Tyto menší kousky stačí na 30 minut namočit do soli. Poté, co je poté opláchnete vodou, dejte jim čas důkladně oschnout, aby se při smažení nevytvořila přebytečná tekutina. Kostky osmažené na pánvi s olejem pokládejte nejlépe na papírové ubrousky, aby absorbovaly přebytečný tuk.

Tyto polotovary by měly být také nejprve zmrazeny na desce, rozděleny do jedné vrstvy a poté roztříděny do uzavřených sáčků pro skladování. Rozdělte je na menší porce bude pro vás snazší získat několik sáčků na velké rodinné jídlo, než se pokoušet vyjmout ze sáčku jen část kostek k večeři pro jednoho.

?

Lilky připravené k zimnímu uskladnění rozdělte polovinu zmrazte a polovinu přeměňte na konzervovaný přípravek, například podle našeho jednoduchý recept. Tímto způsobem můžete porovnat výsledky a rozhodnout se, jak upřednostňujete skladování zásob lilku.

Zde je to, co jsme ještě napsali o složitosti vaření lilku

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
nejOzon.cz

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: